Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАП иска информация за разходването на евросредства за патронажна грижа в София

Закон и ред

ВАП иска информация за разходването на евросредства за патронажна грижа в София

ВАП иска информация за разходването на евросредства за патронажна грижа в София - Tribune.bg
Снимка:

Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на труда и социалната политика за това, как се разходват европейски средства по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3” във всички райони на територията на гр. София.

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ също започна проверка на проекта на столичния район „Красно село“ по мярката. Повод са медийни публикации за разпределението на средствата по проекта.

Според информация на финансовата комисия на Столичния общински съвет кметът на район „Красно село“ - Росина Станиславова, е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19, като е сключила договор със себе си. Тя призна, че управленският екип по проекта е от 5 души, а възнаграждението им, сред които е и самата тя, е малко над 41 000 лв. По думите на Станиславова всеки ръководител по този проект получава финансови средства, като нейната заплата като кмет е 2400 лв. с осигуровките и е получила 7600 лв. допълнително за целия период на програмата.

На основание чл. 145 ал.1 т.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Министерство на труда и социалната политика, в чиято структура е Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, следва да уведоми ВАП за това - извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3“, констатирани ли са нарушения на процедурите и какви мерки са предприети във връзка с констатираното.

ВАП следва да бъде уведомена с доклад за извършените действия. В случай, че бъдат установени данни за престъпления и нарушения, ще бъде уведомена компетентната прокуратура.

Още през м. май 2020 г., ВАП започна събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Всъщност БСП също трябва да поеме отговорност за кметицата в Красно село, защото е избрана с мощната им подкрепа!

Гласове в Красно село на избори 2019:

I Тур ГЕРБ/СДС 10530; ДБ 6611; БСП 6528
II Тур ГЕРБ/СДС 10585; ДБ+БСП = 14829

(Данни, публикувани от г-н Иван Сотиров)
25.02.2021 15:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати