Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Александър Владимиров: БСП действат като от времето на БКП – саботират, крият се, партизанстват

Мнения

Александър Владимиров: БСП действат като от времето на БКП – саботират, крият се, партизанстват

Александър Владимиров: БСП действат като от времето на БКП – саботират, крият се, партизанстват - Tribune.bg
Снимка:

БСП трябва да се аргументират защо настояват толкова за машинно гласуване, а не го правят

Саботирането на работата на парламента от страна на БСП и ДПС, за да не се разглеждат промените за отпадането на машинното гласуване, коментира специално за Tribune.bg Александър Владимиров от Института за дясна политика.

БСП и ДПС със стария номер с кворума – днес отново не се регистрираха. Има ли риск пак да започнат да не ходят на работа, въпреки че видяха, че това не е в тяхна полза?

За ДПС не мога да го кажа, но за БСП със сигурност мога да кажа, че те не си взимат уроци от грешките, които правят. Аз не бих ги надценявал чак толкова, че са се поучили този път. Според мен не са си извадили никаква поука от грешките, които правиха, защото резултатите от европейския вот, че тяхното поведение с излизането от НС и неходенето на работа под предлог, че ще ходят пред хората да им разказват за визията си за България, не свърши никаква работа. Те изгубиха изборите, и то категорично. Не бих ги надценявал толкова, че са осъзнали грешката си и се върнаха затова в парламента.

Не, те се върнаха в парламента, за да ги има на политическата карта. Те имат липсата на кадърност и достатъчно аргументирани политически тези и на политически предложения. Тъй като няма как да блеснат в политическия живот с нещо полезно, единственото, с което могат да блеснат, е нещо, което са правили винаги в историята си от времето на БКП та до ден днешен – да саботират, да се крият в горите, да партизанстват. Аз лично смятам, че за българския политически живот няма нищо лошо в това БСП да бъдат извън парламента. Когато левите сили са извън парламента, не само в България, а и в цял свят, не участват във взимането на решения, тогава тези решения може да сме спокойни, че са по-верни и по-полезни за обществото.

А защо ДПС им помагат в това и защо всъщност те се присъединят към този саботаж?

Скоро ще стане ясна политическата причина за този акт. Смятам, че сега няма как да избягаме от обобщението, че БСП и ДПС продължават да играят заедно, взимайки този ясен политически ход. Прокрадва се информацията днес, че е имало среща в стаята на БСП с представители на ДПС, т.е. това решение е взето организирано, а не спонтанно от страна и на двете политически сили. Каква е политическата причина ще разберем скоро. Напълно възможно е да има конкретна причина за това. Българският парламент неведнъж се е превръщал в място за пазарене – от типа „ние няма да ви гласуваме това, защото вие не ни гласувате това“.

Видяхме и че на ниво Европейски съюз пазарлъците са далеч по-грозни в сравнение с начина, по който българските политици се опитват да правят политика и да постигат консенсуси. Пак ще кажа, не виждам някаква голяма изненада или нещо страшно в това. Грозно е, че се случва, както каза председателят на НС Цвета Караянчева, в деня, когато се празнуват 28 години от приемането на Конституцията. Доколкото знам е имало организация да имат тържествено отбелязване на тази дата. Провалиха заседанието.

В дългосрочен план няма да има никакъв проблем за политическия живот. Мнозинството в парламента има кворум. Да, днес не са успели, но това само ще ги мотивира. Няма нищо лошо в това мнозинството да се грижи за кворума. Ще са по-мобилизирани. Имат достатъчно гласове, за да приемат промяната в изборното законодателство, не виждам нищо фатално в това, че вместо в петък, ще го гласуват във вторник другата седмица.

На какво се дължи това настояване от БСП да има машинно гласуване?

Никой не може да обясни, от БСП трябва да обяснят защо, но не го правят, а просто казват: „Искаме“. От прагматична гледна точка доводът, който поставят мнозинството, е, че на тези избори беше трудно с малкото машини, които имаше. Сега между първи и втори тур тези машини трябва да се преправят в рамките само на седмица. Шансовете да има огромен проблем и затрудняване на изборния процес, ще е голям. Ако между първи и втори тур фирмата, която отговаря за машините и ги доставя, излезе със становище, че трябва да се забавят изборите, че има проблем и не могат да се ползват, тогава БСП ще са първите, които ще кажат: „Ето, има манипулиране на изборния процес, има забавяне, хората не могат да гласуват“. Тогава ще поискат отново управляващите да носят отговорност, макар че самите те са настоявали това гласуване да остане. След като технически не може да бъде осигурено, не трябва да се бърза. Не съм против това да се развиваме в гласуването. Но трябва да е направено така, че да има полза от това. БСП трябва да отговорят защо настояват сега да има машини и защо съответно провалят днешния форум.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети