Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Артьом Лукин: Лукашенко е диктатор, но премахването му ще е краят на Беларус

Мнения

Артьом Лукин: Лукашенко е диктатор, но премахването му ще е краят на Беларус

Снимка:

Поглед.инфо

Президентът Александър Лукашенко успя да задържи Беларус като напълно суверенна страна след като СССР се срина, създавайки един вид европейска Северна Корея. И когато той падне, с тази независимост ще се свърши.

Човекът, който наричат "последния диктатор на Европа", беларуският Александър Лукашенко може би се приближава към края на управлението си, което продължаваше без прекъсване от 1994-та насам. Засега предизвикателен на фона на огромните опозиционни протести и стачки на работниците, Лукашенко не показва никакво намерение да си ходи и изглежда решен да се бори до края. Но предвид мащабите на протестите, евентуалното му оттегляне изглежда почти неизбежно. Последната му и единствена надежда е Москва, която може да закрепи сгромолясващата му се власт с военна сила и пари. 

През уикенда Лукашенко проведе два телефонни разговора с Путин, като руският президент му обеща твърде общо и неясно "необходимата подкрепа". Никой не знае какво всъщност има предвид Путин, а руският лидер е демонстрирал многократно, най-вече в Крим и Сирия, че има вкус към стратегическите изненади. И все пак, малко вероятно изглежда, че Путин ще се намеси директно в Беларус за да спаси Лукашенко. Макар и да се разглеждат от някои като двама близки авторитаристи, между Владимир и Александър няма любов, предвид дългата история на Лукашенко да отхвърля задълженията и ангажиментите за по-тясната интеграция на Беларус с "Майка Русия". А придвижването на руски войски в Беларус крие ред рискове за Кремъл, като например масивни западни санкции, възможността от анти-руски бунтове в страната и реакция в самата Русия.

Ако Путин не действа сега, собствените ходове на Лукашенко ще свършат много скоро. Но има и уловка, която малцина забелязват в еуфорията относно неизбежния край на бруталния диктатор. В момента, в който Лукашенко си отиде, Беларус като независима полития може също да свърши. Защото Лукашенко е човекът, който създаде беларуската държава от пост-съветската бъркотия. Именно под Лукашенко Беларус за пръв път в съвременната си история, разви цялостна държавна традиция, макар и с деспотична нотка. Благодарение на силната власт на Лукашенко Беларус избегна съдбата на други постсъветски съседи като Украйна, Молдова и Грузия, които загубиха територии и бяха хвърлени в дълги периоди на хаос и война. 

В известен смисъл Беларус на Лукашенко е европейската Северна Корея, сравнително малка и бедна страна, но такава, която успя да създаде от нулата държавност в тежка геополитическа среда. Премахнете династията Ким и Северна Корея най-вероятно ще се срине. Унищожете режима на Лукашенко и Беларус в най-добрияс лучай ще продължи да функционира като държава с номинален суверенитет, като повечето европейски страни, които са де юре суверенни, но де факто не са нищо повече от самоуправляващи се провинции на империя, която се води от Вашингтон, Брюксел и Лондон - истинските центрове на властта. Има само няколко държави в света, които имат истински, а не титулярен суверенитет. Това са преди всичко велики сили като САЩ, Русия и Китай. Но има и малки държави като Израел, Иран и Северна Корея. Благодарение на хитрата дипломация на Лукашенко, меркантилистките икономически политики и управлението с железен юмрук, Беларус също е част от този ексклузивен клуб. Повече от четвърт век Лукашенко успешно се противопоставяше на опитите, както от Запада, така и от Москва да "интегрират" Беларус, което би означавало фактическа загуба на независимост. Проблемът е, че личният му режим е неразделен от държавата. Те са един организъм, сътворен и отглеждан от един и същи човек. 

След края на режима на Лукашенко, най-вероятната съдба на Беларус е да бъде абсорбиран от "Европа", като Варшава ще играе ролята на по-голям брат и пазител на Минск. По-малко вероятният сценарий е страната да мине под влиянието на Путинова Русия, нещо на което Лукашенко се съпротивляваше въпреки непрекъснатите си приказки за "братски" връзки с Москва. Въпреки че руският е доминиращият език в Беларус (и Лукашенко и опозиционната лидерка Тихановская се обръщат към нацията на руски), движението ще е към Европа и далече от Русия. Основната причина е проста - белорусите са наясно със стандарта на живот, както на изток, така и на запад от границите си. Сравнението между стандарта в Полша и този в руския Смоленски регион не са в полза на Русия. 

Когато избраха Лукашенко за свой лидер през 1994, белорусите направиха избор, който можеха да променят чак в 2020. Ако белорусите свършат с Лукашенко, унищожат държавата му и се присъединят към Европа, за добро или зло ще направят избор, за който може би никога няма да получат втори шанс да променят.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема