Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Буруджиева: Дали БСП биха изхарчили държавния бюджет като партийната си субсидия?

Мнения

Буруджиева: Дали БСП биха изхарчили държавния бюджет като партийната си субсидия?

Буруджиева: Дали БСП биха изхарчили държавния бюджет като партийната си субсидия? - Tribune.bg
Снимка:

Не е ясно с какви очи искат оставката на Горанов, заяви политологът

Интервю на Андреа Драганова

Г-жо Буруджиева, само БСП са изхарчили държавната субсидия и няма как да върнат надвзетите пари сега. Това обяви самата Корнелия Нинова, как бихте коментирали?

Не звучи добре – не само към членовете и симпатизантите на БСП, но и към всички българи, че ръководството на една лява социалистическа партия по-лошо води сметките от министъра на финансите, на който те искат оставката. Аз не знам с какви очи я искат за това, че той не е направил правилните сметки, след като те не могат да си сметнат какво могат да харчат и какво не могат да харчат!

Не е възможно да се започне дискусия за финансирането на партиите и да имаме такива не особено положителни примери! Държавната субсидия не е за това партиите да правят каквото им хрумне без да държат сметка за това какво първо е важно и належащо, и второ какво могат да си позволят с парите, които са взети от данъкоплатците. Това стимулира едно чиновническо отношение в партиите, което не е особено адекватно и автентично за една политическа партия.

Освен това ако видим отчета, който БСП е дала за парите, които е събрала от членски внос, чуем всички декларации за това колко члена имат и сравним с харчовете, които си позволява тази партия, аз мисля, че ще сме изправени пред един казус, който наистина повдига доста остро въпроса – точно как се финансират партиите и как се контролира това финансиране? Защото политическите партии трябва да покажат вътрешна енергия и отдаденост да се работи по политики и с извършване на политически действия.

Не може очакваният членски внос да е по-малко отколкото са членовете на тази партия. Оставям на страна факта, който отлично знам като бивш депутат – колко членски внос се взима от народните представители и че декларираната сума, поне аз не можах да разбера за месец ли е, при всички положения не съответства дори само на парите, които се взимат като членски внос от народните представители, членове на тази партия. Има нещо много сбъркано в разбирането, че държавната субсидия и нейното използване за развитие на политическа дейност и за функциониране на една партия е нещо различно от другите държавни пари, в чиято некоректна употреба БСП обвинява управляващите.

Това за мен е много тежък репутационен удар, който самата БСП си прави като опозиция и като партия, която иска да се покаже алтернатива на настоящето управление. Аз се питам пред лицето на този факт, който съвсем така, с липса на всякакво чувство на отговорност заяви г-жа Нинова, че са изхарчени тези пари, как се чувства всеки българин, когато чуе апела на същата тази г-жа Нинова, че трябва да се премахне паралелната държава, този модел на управление, и трябва да се даде властта в нейни ръце. Аз лично тежко се притеснявам така ли ще се процедира и с държавния бюджет!

Какво мислите за предложението партиите да имат и външно финансиране?

Аз съм категорично против тази идея. Категорично съм за идеята партиите да се финансират през държавния бюджет. Ако трябва, нека има по-засилен контрол и като текстове, и като нормативни документи, и като функции на Сметната палата. Това беше и духът на декларацията, която подписа Политологичната асоциация.

Мисля, че от специалистите, които разбират от това как функционират партиите, какъв е ефектът на различните типове финансиране върху самата политическа система и демокрацията, а не просто върху партийния плурализъм, няма такъв, който да е „за“ американския и англосаксонския модел. Особено на фона на много разгорещените дебати в момента в САЩ, които започнаха точно по повод на дефектите на тази система на лобизъм, на финансиране.

Така че, ще бъде за пореден път доста нелепо да прилагаме един опит, от който вече хората се отказват. Казвам го по примера на това, че в България въведохме принципа „Парите следват ученика“ години след като Великобритания и Тачър се бяха отказали от този принцип като тежко увреждащ качеството и цялостното функциониране на образователната система. Не за първи път прилагаме лош опит, от който се отказват другите държави. Но аз се надявам, че този път ще се въздържим!

Как ще се развие въпросът със субсидиите, ще се стигне ли до разумен вариант?

Надявам се този дебат да приключи до края на юли. Ще бъде грешка от гледна точка на местната кампания, ако някоя партия си мисли, че отлагането на този дебат и вкарването му есента в парламента ще помогне по някакъв начин на резултатите на местните избори. Няма да е така. Ефектът ще бъде същия като ефекта от кампанията на БСП за евроизборите, обвиненията в корупция и т.н. Разправиите за партийни пари не носят позитив на нито една партия.

Иначе как да се разреши казусът? Вероятно бих застанала на позицията да се намали тази субсидия. Тя беше шест лева, ако си спомняте, в един момент. Смятам, че това не са достатъчно пари, така че големите партии да функционират в цялостен обем, но са достатъчно добри пари за всички малки и новоизлизащи партии. От друга страна партиите трябва да имат стимул, да се самофинансират, т.е. да стимулират доброволческото участие, да стимулират активността на своите членове и симпатизанти в политически действия, да стимулират гражданската активност в политическия процес, а не административните услуги в него.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати