Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Доц. Антоний Гълъбов: Радев продължава да стои извън собствената си институционална роля

Мнения

Доц. Антоний Гълъбов: Радев продължава да стои извън собствената си институционална роля

Снимка:

Президентът се опитва да влезе в разговор, да приседне на масата като политик, но ролята му не е такава

„Президентът Румен Радев продължава да стои извън собствената си институционална роля“. Това каза пред Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов по повод участието на държавния глава в Петербургския икономически форум.

Той обясни, че президентът се опитва да се държи като политик, но той не е такъв.

„Форумът, в който участва президентът Румен Радев, има регионално значение и винаги е бил смятан за доминиран от Руската федерация. В това отношение присъствието на българския президент дава сигнал, който не отговаря на действителността. След изказванията на двамата президенти стана ясно, че това, на което настояваше президентът Радев, че той отваря някаква врата и възстановява някакъв диалог, не отговаря на истината. Сигналът, който подава подобно присъствие, е по същество фалшив“, обясни политологът.

Доц. Гълъбов подчерта, че по темата за санкциите срещу Руската федерация президентът Румен Радев никога не е заемал позиция, която да е добре, цялостно и европейски аргументирана.

„Икономическите последици от санкциите не са от наложените санкции на малко повече от 150 физически и юридически лица в Руската федерация, те са обект на санкции, а не Руската федерация като цяло. Ако има икономически щети за България, те са от руските контрасанкции и докато този въпрос не бъде поставен така, както съществува, всякакъв разговор е излишен. По същия начин стои въпросът и за суверенитета. Строго погледнато Европейската регулация пази българския публичен интерес“, каза още политологът.

По думите му българският публичен интерес е свързан с диверсификация на източниците и доставчиците, както и липса на монопол върху доставката и преносната инфраструктура.

„Това е българският публичен интерес и той е защитен от европейската регулация и се защитава“, добави политологът. Според доц. Гълъбов президентът се опитва да влезе в разговор, да приседне на масата като политик, но ролята му не е такава.

„Ролята на президента е ясно определена в Конституцията. Един от важните инструменти на президента е консултативният съвет, който е почти изпразнен от смисъл заради последователното усилие на президента да се наложи в политическия разговор“, допълни доц. Гълъбов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още