Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Пазарът на недвижими имоти - стабилен, малките тристайни апартаменти са най-желани

Мнения

Пазарът на недвижими имоти - стабилен, малките тристайни апартаменти са най-желани

Пазарът на недвижими имоти - стабилен, малките тристайни апартаменти са най-желани - Tribune.bg
Снимка:

До средата на 2020 не очакваме движение на лихвите по кредитите нагоре, прогнозира Тихомир Тошев

Интервю на Тribune.bg с кредитния консултант Тихомир Тошев

Какво се случва на имотния пазар у нас, какви са тенденциите?

Това, което виждаме от началото на годината е един спокоен и стабилен пазар на недвижими имоти, особено в частта на жилищни имоти, която е и най-интересна за българския потребител. Излязоха данните за първото полугодие. От тях виждаме, че има ръст на сделките спрямо миналата година. Естествено, както се очакваше, той е само в десетте най-големи града на страната. В повечето градове, за съжаление, няма такъв интерес към покупка на имот, но в десетте най-големи града има ръст, който се движи в различните градове между 1-8%. Цените на имотите до голяма степен можем да кажем, че са стабилни. Запазват се около нивата, на които се оформяха в края на миналата година.

Почти няма ръст на цените на имотите. Така че – стабилен пазар с нормален ръст на сделките! Ние знаем, че винаги, когато един пазар расте твърде много и ръстовете са по 20-30%, това води до ръст на цените, до възможности за балон. Не, не се наблюдава това. Пазарът е стабилен и ръстовете са в рамките до 8%. Наблюдава се задържане на цените на имотите, задържане на интереса. От второто полугодие вече минаха почти два месеца. Виждаме, че интересът е стабилен, няма спад на клиентите, желаещи да купят имот. Продължава и тази тенденция на задържане на цените около сегашните им нива. Така че, очакваме и доста силен край на годината, второто полугодие също се очаква да бъде силно и най-вероятно за годината ще завършим с ръстове до 10%.

Какви имоти се търсят най-масово в момента?

Най-масово продължава тенденцията, която видяхме след кризата. Като цяло най-търсени са тристайните апартаменти, по-малките тристайни. Българинът видимо иска да подобри стандарта си на живот, да има достатъчно помещения, отделни стаи за децата. Веднага след тях естествено са двустайните, дори на някои места двустайните леко изпреварват тристайните. Като цяло за пазара, мисля, че най-голям е интересът към тристайните апартаменти, плътно следвани от двустайните. Разбира се, младите хора, които са в началото на кариерата, които не смеят да правят много рискови стъпки в покупката на по-скъпи имоти и тегленето на по-голям кредит, продължават да си предпочитат двустаен апартамент. Семейните хора с деца твърдо избират тристаен апартамент!

 Очаква ли се повишаване на лихвите по кредитите?

В края на миналата година много се говореше, че в средата на тази ще видим леко повишение на лихвите по ипотечни кредити. Това обаче не се случи. Не само, че тази година лихвите по ипотечни кредити не се повишиха, но в началото на 2019 те дори слязоха още малко надолу. В момента лихвите по ипотечните кредите, в промоционалните оферти, се движат между 2,7% и 3%, в стандартните оферти на банките са между 2,95 и 3,5%, които са историческо ниски нива по лихвите. Това е и една от причините пазарът да е стабилен и да има ръст – ниските лихви по ипотечните кредити. Хубавото е, че очакванията са до края на тази година, аз смело бих казал, че и до средата на следващата, не очакваме движение на лихвите нагоре. По-скоро те ще се задържат около тези ниски нива. А и при един стабилен и активен пазар, какъвто е в момента, не виждам предпоствка те да нараснат в следващата една година.

Кои са най-желаните квартали в София?

Сделки стават във всички квартали в София, защото от желание до финансови възможности има разлика. Хората с най-големи финансови възможности, най-богатите хора продължават да избират централната част на града – „Докторски паметник“, „Иван Вазов“, „Изток“ и естествено кварталите около Витоша – „Бояна“, „Драгалевци“, „Симеоново“. Хората със средни към високи доходи избират квартали като „Младост“, „Гео Милев“, „Дървеница“, „Мусагеница“, по-близките квартали към центъра, „Банишора“, „Стрелбище“, „Борово“, всички южни квартали като „Манастирски ливади“. Хората с по-ниски доходи естествено купуват в по-крайните квартали като „Обеля“, „Надежда“, последните части на „Люлин“. Във всички квартали на София има сделки!

Какви съвети бихте дали на хората, които искат да си купят жилище, за какво да внимават най-вече?

Трябва добре да проучат покупката, която трябва да направят. За съжаление на пазара виждаме хора, които искат да надхвърлят финансовите си възможности, да купят по-скъп имот, отколкото доходите им позволяват в момента и да изтеглят по-голям кредит. Естествено всеки иска да живее в хубав квартал, в голямо, просторно жилище, но ако финансовите ни възможности не го позволяват, а купим такова жилище, много голяма е вероятността в рамките на следващите две-три, четири години да изпитаме сериозни затруднения в обслужване на кредита и да загубим жилището или да се наложи да го продадем и да търсим по-малко. Първо трябва да направим много ясна преценка на финансовите си възможности - какво можем да си позволим да купим, какъв кредит да изтеглим, така че той да не натовари много семейните финанси и да ни постави в затруднено финансово положение. Трябва да избираме внимателно, да не бързаме с покупката.

Жилище се купува един път или максимум два пъти в живота. Да прегледаме хубаво кварталите. Да изберем хубав квартал, хубаво местоположение. Да има добри транспортни връзки, да има наблизо училища, болници. Да изберем жилище, чиято цена с времето ще расте и ще бъде търсено, отколкото да се хвърлим на първото или второто, което видим, защото ще ни хареса, без да премислим добре покупката. Хората продължават да казват – „Четирите най-важни неща в избора на жилище са локация, локация, локация, локация“. Най-вероятно е така, но трябва да се видят и финансовите възможности, да не поемаме твърде голям риск. Естествено, винаги когато купуваме жилище на зелено, е добре да проверим строителя, да прегледаме схемата, която той иска на плащане. Да проверим дали тя съответства с банките. Аз винаги съм казвал, че е добре да ползваме кредитни консултанти, които са безплатни. Не ни струва нищо да ползваме услугата на кредитен консултант, но той може да ни помогне много и да ни спести доста главоболия в сделката след това.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати