Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Марков: Твърдението на Радев за ерозия на институциите е шокиращо. Да не е самоерозирал?

Мнения

Георги Марков: Твърдението на Радев за ерозия на институциите е шокиращо. Да не е самоерозирал?

Георги Марков: Твърдението на Радев за ерозия на институциите е шокиращо. Да не е самоерозирал? - Tribune.bg
Снимка:

„Твърдението за ерозия на институциите е шокиращо, защото президентът е една от най-важните институции в страната. Нима има ерозиране и на държавния ни глава? Нима г-н Радев се е самоерозирал?“. Този коментар направи пред агенция „Пик“ депутатът и конституционалист Георги Марков.

„Напротив – аз считам, че той изпълнява пълноценно конституционните си правомощия – наложи една дузина вето върху закони; сезира многократно Конституционния съд; прави доста обръщения към нацията… Така че не намирам ерозия в президентската институция“, смята Марков.

Той е категоричен, че такава няма и в останалите институции като  Конституционния съд и омбудсмана.

„Ето вижте омбудсмана – имаме най-деен омбудсман от всички бивши социалистически страни и той беше назначен от ГЕРБ.

„Ако той има предвид, че правителството е ерозирало, аз мисля, че бърка. България направи отлично европредседателство. Нашият министър-председател осъществи срещата ЕС – Западни Балкани и това имаше много по-голямо значение за Европа и България, отколкото срещата, която канцлерът Себастиан Курц организира по време на австрийското председателство през декември Европа – Африка. Българското правителство спечели в битка с Чехия и Хърватска домакинството на китайския премиер Ли Къцян с Пътя на коприната 16+1.

Именно нашият премиер създаде т.нар. Балканска четворка – България, Гърция, Румъния и Сърбия, която функционира и подготвя инвестиционни проекти на Балканите, та дори и домакинство на Световно първенство по футбол. Ако погледнем останалите съседни балкански страни няма как да не признаем, че България седи най-стабилно в това балканско блато. Не знам речите на останалите балкански държавни глави на Нова година, но считам, че имаме основания речта на българския държавен глава да бъде по-бодра от тяхната“, изреди успехите на правителството Марков.

„Правя връзка между тези намеци на президента с липсата на условия за свободни избори в България и със десетоноемврийското му слово и с други подобни, в които той отново припомня Костинбродската афера с положителен знак. Съдът вече се произнесе, че няма нарушения. Аз считам, че това беше най-селският и най-отвратителен политически акт в 30-годишния преход на България, когато беше ярко нарушена конституцията в предизборния ден. Целеше се служебна победа над ГЕРБ. Тя не се получи. ГЕРБ спечели, но му бяха отнети гласове, поради което се роди т.нар. правителство на Орешарски“, заяви депутатът.

Той отхвърли и критиките към „изборната машина на ГЕРБ“.

„Аз познавам машиниста. Това е мой приятел и се нарича Цветан Цветанов. Другите партии просто нямат такъв машинист, който да почне да се готви за следващите избори в нощта, когато се приключили последните; да обикаля градове, села и паланки, да създава структури… Изключено е изборните победи на ГЕРБ да се дължат на фалшификации. Достатъчно е да се видят последните парламентарни избори – та ГЕРБ печели внушително във всички големи градове на страната и оттук идва и крайната изборна победа!

Съществува една тенденция, която е налагана от неолибарелните и социалистически партии в Европа – да не се признават вотовете на избирателите. Ето вижте сега какво стана в Сърбия. Там Вучич спечели с над 50%. 30 000 реваха в 40-милионна Полша, че Качински е победил с 50+1 и 30 000 реваха в Будапеща през април, когато Орбан ги победи за трети път с две трети. Горе-долу и нашата работа прилича на тяхната. Само ще добавя, че последните парламентарни избори бяха осъществени под президентско управление, със служебно правителство на г-н Радев и премиер един отличен юрист като Герджиков. Не съм чул нито служебния премиер Герджиков, нито президента Радев да са подставили под съмнение резултата от изборите.

Така че да се правят намеци на 30-годишнината от демократичните промени, че България няма свободни избори е смешно. Не ни трябват нито машини, не ни трябва и електронно гласуване, за което Конституционният съд вече се е произнесъл, че няма гаранции за тайната на вота, а ни трябва поне смесена избирателна система“, каза още той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

цоле дс
03.01.2019 00:16 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати