Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Избори 2021 – холограмни лидери и нови политици със стари муцуни

Мнения

Избори 2021 – холограмни лидери и нови политици със стари муцуни

Снимка:

Къде е алтернативата?

След най-странната година от 100 години насам – през месец март 2021 ни предстоят и изключително атрактивни избори. Като алтернатива на Бойко Борисов се явяват цяла армия позабравени стари политици, замесени в множество корупционни скандали и с очевидни зависимости, несъвместими с морала – Мая Манолова, Румен Петков, Ренета Инджова, Настимир Ананиев, Цветан Цветанов, Христо Иванов и други.

Истинските звезди на политическата сцена през 2021 година ще са новите лица в политиката - Васил Божков и Слави Трифонов. Които обаче ще водят кампанията си онлайн.

Защо?

Божков няма да се прибере доброволно в България, защото е беглец от закона с 19 обвинения в престъпления и пребивава в Дубай. Обществена тайна е, че Трифонов е в тежко здравословно състояние, което се влошава все повече. Очевидци на реалното му физическо състояние в последните дни разказват, че охранителите му го носят на ръце, тъй като той не може да се движи сам.

Как се става лидер на българска партия, когато имаш 19 обвинения и си в Дубай?

Eдин от най-митичните олигарси на прехода с прякор Черепа сподели клип от фейсбук страница на „Българско лято“ с кадри от учредително събрание на Инициативния комитет за учредяване на политическа партия „Българско лято“, което е било проведено вчера. На него се виждат около двайсетина души с маски на лицата, събрани в зала. Те изслушват видеообръщение на Божков и го аплодират. 

Васил Божков и неговите имиджмейкъри (всички знаем кои са те) вероятно постигат смяна в образа на доскорошния олигарх и го приближават до хората в масираната си кампания в абсолютно всички познати на човечеството социални мрежи. Но тази тактика е нож с две остриета, особено когато става дума за човек, чието име е градено върху неговата мистична фигура и който е беглец от закона в държавата, където ще се явява на избори. Абсолютен прецедент.

Не е ясно дали пиарите му са преценили характеристиките на клиента си, или действат по книга за градене на публичен образ. Снимките му на фона на художествени пейзажи от плажа в Дубай приличат по-скоро на карикатури на Васил Божков, отколкото на средство, с което би могъл да си вдигне рейтинга или да си изчисти името.

Неговото 3D-присъствие стартира веднага след като получи първите си обвинения и избяга в Дубай. Той даде първото си интервю от десет години насам на иначе опозиционната журналистка Полина Паунова, последваха и поредица живи включвания в ефира на всевъзможни предавания. Той отговаряше на обвинения за изнасилвания, убийства, грабежи от държавния бюджет и какво ли още не – или по-скоро не отговаряше, а пускаше нови бомби в ефир срещу хората, които го обвиняват. След това се премина на ново ниво - ежедневни тиради във Фейсбук профила му, последвани от Туитър и Инстаграм профили с лика на Божков.

Последното (поне засега) превъплъщаване на Черепа е в ролята на холограмен лидер, който ще управлява партията си чрез монитор. Дали ще се появява на събития в тази си форма по време на кампанията за изборите през 2021 година предстои да разберем.

Как ставаш трета политическа сила според социологическите проучвания, без никой да те е виждал на живо и без реална партийна дейност?

Слави Трифонов стана лидер на протестите срещу правителството и вдигна рейтинга на политическия си проект, който няма никаква дейност и без да е стъпвал на протести. Няколко социологически агенции и множество политически анализатори вече го определят като незаобиколим фактор. Възходът на виртуално-реалния политик вбесява неистово всеки един от организаторите на протеста срещу Бойко Борисов, които и без това воюват помежду си.

"Няма такава държава" или "Има такъв народ“ е все още неясен политически субект, за който на практика не знаем нищо. Няма изведени конкретни политики и явни лица на партията (освен самия Трифонов и сценаристите му), които да предлагат политически решения по актуални въпроси.  А извън бомбастичните и изпълнени с емоции изказвания от предаванията по партийната телевизия "7/8", реално няма никаква видима активност. Чист популизъм.

Всъщност популярността на Трифонов има просто обяснение – има голям процент от хората, които не виждат алтернатива в нито една от старите муцуни в политиката, които се обединиха, станаха лица на протеста и  се обявиха за врагове на Борисов.

Слави Трифонов изглежда различно от повечето субекти на вишката пред Президентството. Много по-важно обаче е не толкова какво предлага Слави с новата му партия, а какво не предлага политическата среда в България в момента.

Неминуемо има умора в обществото към управляващите лица, които водят страната от десет години насам. Пропагандната мрежа на обединението срещу Борисов успя да нанесе допълнителни щети върху имиджа на правителството и всички настоящи или минали властимащи.

 По-голям е проблемът за втората най-голяма партия в страната - БСП, които години наред не успяват да предложат никаква алтернатива за избирателите. Дори със скандалджийка като Корнелия Нинова начело.

Запознати разказват, че стратегията на Трифонов за предизборната кампания догодина се състои в провеждането на 28 концерта в различни градове в страната. Концертите ще са безплатни и вероятно ще са с изпълнения на самия Слави и неговия бенд. Но на запис. Защото лидерът на „Има такъв народ“ ще се появява пред симпатизантите си само на екран от сцената.

Новите политици трябва да провеждат предизборните си кампании лично и посредством срещи с хората, за чието доверие се борят. Това е неписано правило, което е доказало ефективността си по време на кампаниите в България в последните 30 години. Дори самият Симеон Сакскобурготски, който  е наследник на български цар, слезе при народа си и проведе кампанията си в обиколки на страната.

Сегашните кандидати за месии ще се пробват да управляват държавата чрез монитор и дистанционно.  


Коментари (2)

Надежда Статията е написана, сякаш онлайн комуникацията е нещо срамно, дори "лошо". При положение, че през последната година всички срещи се провеждат онлайн (включително и тези на действащите световни правителства и институции), концепцията, че "трябва да са сред народа" е леко архаична, да не кажа смехотворна.

Народът вече живее в екраните си и в това няма нищо лошо.
22.10.2020 17:50 / Отговор
НЕ! Моля?!? Това бандитско сборище не може да бъде сравнявано с нормалните онлайн контакти! Не може да се правят партии с виртуални и криещи се образи и биографии!
23.10.2020 17:53

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема