Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Листите в ДС са наредени, да му мислят избирателите

Мнения

Листите в ДС са наредени, да му мислят избирателите

Листите в ДС са наредени, да му мислят избирателите - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Христо Иванов , Атанас Атанасов, Явор Божанков, Бойко Рашков, Хазарта и Радостин Василев поведоха листите на Добрите Сили. След като последните седмици бяха пропити с драматични обрати, най-накрая всички въздъхнаха облекчено. Или не точно.

И докато за Иванов и Атанасов беше ясно, макар отдавна срещу втория да има не просто мощна вълна на неодобрение, а знакови лица от ДСБ да напускат формацията, не така стои въпросът с новите звезди в коалицията. Или казано по друг начин, с привнесените звезди Божанков, Василев, Рашков.

Явор Божанков, който беше припознат като техен човек от ДБ и ПП, след като публично се опълчи на лидера си Корнелия Нинова и партията си, веднага бе възнаграден с водаческо място – в Габрово. За разлика от отношението на коалицията, което е крайно отрицателно към подобни опърничави елементи сред тях (за справка – Александър Дунчев), когато се касае за външни лица, обединението напълно подкрепя подобни поведение, дори го възнаграждава, затваряйки си очите за политическото номадство. Божанков първо опита в ДСБ през 2014 г.(Радан Кънев го беше представил като едно от младите лице на партията), но явно видял, че няма особен шанс там, бързо се преориентира към другия полюс – БСП. Сега кацна в най-перспективната към момента коалиция – Добрите сили.

Интересното е, че в Габрово миналия път листата на ПП водеше друга сравнително нова звезда – бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев, който пък стъпи на политическата сцена благодарение на ИТН, но побърза да напусне, когато усети, че корабът на Слави Трифонов потъва. Безспорно далновидно решение. Макар Василев да е по-популярен предимно със скандалите, в които името му е замесено – заплахи срещу бивш съпартиец, заплахи срещу журналист, политически назначения и далавери в ръководеното по едно време от него Министерство на младежта и спорта, но не е и с нещо полезно, той бе възнаграден с челното място Габрово. Сега то е отредена на Божанков, а Василев получава застава начело в Плевен. Празно няма...

Местенето на Василев в Плевен стана ясно още в началото на месеца, което доведе до моментална реакция от бившия заместник-министър на земеделието, доскорошен депутат и неизменен водач на листата на ПП при предишните избори - Иван Христанов, който обяви, че няма да участва във вота и даже напуска партията. Последва го и другият народен представител, избран в 15 МИР - Плевен - Иван Манев, а преди дни Виолета Иеремиева, която до неотдавна бе зам.-областен управител на Плевен oт квотата на ПП и едно от знаковите местни лица, също обяви, че няма да участва в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Не по-малко ключово е, че Бойко Рашков отново повежда листата в Перник. На миналите избори той беше водач на ПП там, сега и обединението му гласува доверие. Как точно коалицията (особено ДБ) припознава като част от тях и вижданията им комунистически следовател от Живково време, бивш член на БКП, бивш депутат от БСП, е въпрос, чийто отговор никой не знае, но явно идеологическите врагове вече не са това, което бяха.

И Варна пак има драми, което също е обичайно за района. Сега листата повежда Даниел Лорер, чийто досег с местните проблеми е неизвестен. Не знам дали може да се говори за някаква градация, след като предишния път водач беше крайно недолюбваният от варненци Атанас Атанасов, който пък измести друг „любимец” Стоян Михалев. За пореден път познатата на хората – както с работата си на местно ниво, така и с позициите си – Стела Николова – не е водач,  като даже е поставена едва на седмо място.

Интересно решение е и опитът да бъде изтласкана назад доста продуктивната в предишното НС Кремена Кунева, която сама информира с пост в социалните мрежи, че именно поради тази причина, е решила да се откаже от участие в предстоящите избори. Макар именно седмица по-рано да заяви, че иска отново да се включи в кандидатдепутатската битка, за да защитава каузите си в парламента, явно желанието не кореспондира с това на лидерите на ДС.

И успоредно с другарския съд, който поради една или друга причина се прилага върху неудобни им поради някакви причина хора, ДБ и ПП са отворили широко вратите си за доскорошни идеологически врагове. Всъщност една от причините е напълно ясна – Кунева например влезе с преференции миналия път, което явно застрашава влизането в НС на някое спуснато отгоре лице. Прави впечатление и отсъствието за водач на Надежда Йорданова, която буквално допреди часове се спрягаше за начело в листата в Русе, но накрая там застана Мартин Димитров. Извън Христо Иванов, разбира се, другите непоклатими са само Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев. И докато за втория –  било поради по-голямата си активност в НС, било поради гласността му в социалните мрежи, това е разбираемо, за пореден път буди недоумение с какво Цонева заслужава лидерското място, а този въпрос от години си задават и самите членове на ДБ...

Освен на тясно партийно ниво, забелязват се и промените на коалиционно такова, като въпреки уверенията на не един и двама, че драматични спорове за листите между нямало, съвсем очевидно е запазено съотношението в полза на ПП, което съотношение идва от резултатите на последните вот. Така Лорер повежда листата във Варна, а ДБ отстъпват на ПП водаческото място и в 23 и 25 МИР в София, както и в Пловдив, Бургас, Ловеч, Кюстендил и други градове.

Как привържениците на ДБ ще се пречупят да гласуват за хора като Рашков, Руди Гела, Настимир Ананиев, дори и  Божанков, е въпрос, който самите избиратели избягват да си зададат. А може би просто, както казват и от ПП – няма ляво, няма дясно.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати