Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: Воеводата

Мнения

„Герои на новото време“: Воеводата

Снимка:

Красимир Каракачанов е български политик и историк. Народен представител е в 38-то, 40-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Председател е на „ВМРО-Българско национално движение” /ВМРО – БНД/.

Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Бащата му е член на БЗНС /казионен/ и работи като завеждащ сектор „Политпросвета“ в Постоянното присъствие на земеделски съюз преди 10 ноември 1989 г. Майка му е безпартийна, специалист в комбинат за металорежещи машини.

Завършва средното си образование в София. През 1983-1985 г. отбива военната си служба, след което е приет студент във Великотърновския университет „Кирил и Методий“ със специалност история. През 1987 г. се прехвърля в Историческия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“.

През 1989 г. Красимир Каракачанов е набелязан от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. По това време е студент III курс и проявява интерес към македонския въпрос. По-късно историкът Каракачанов  става и доктор по право на Югозападния университет „Неофит Рилски” с дисертация на тема „Външнополитическата дейност на ВМОРО /1893 – 1918 г./“.

Политическата кариера на Красимир Каракачанов започва с учредяването на ВМРО-СМД в края на 1990 година, когато е избран за секретар на формацията. От 1995 до 1997 година е неин съпредседател, а след това и председател.

„Онези, които не се поддадоха на външните внушения, на отчаянието и унинието, на догмите и на идеологиите, останаха в народната нива, заораха с мъжка сила, с безкористна всеотдайност, с мисъл и грижа за бъдещето на разпокъсания народ. Браздата, която прокараха те, се оказа дълбока и плодоносна. От семената, засети в нея, се роди най-невероятното чудо в националния ни живот - ВМРО, организацията, която изтръгна народа от прегръдката на покрусата, съживи волята му за борба, организира го под знамето на най-човешкия идеал - свободата, накара целия свят да обърне поглед към България и Македония. Епопеята, сътворена от ВМРО, е наситена с титанизъм, трагика, с непоносими страдания, с неутолими жажди, с твърдост и себеотрицание, с полети и падения”, пише в книгата си, посветена на организацията, Красимир Каракачанов.

Каракачанов влиза като депутат в 38-мото Народно събрание от коалиция ОДС, след като ВМРО се присъединява към обединението. Коалицията печели пълно мнозинство в парламента през април 1997 година, а Каракачанов оглавява комисията по национална сигурност в парламента. Той напуска ОДС и ВМРО се явява на следващите парламентарни избори в коалиция с Герьовден, но не успяват да влязат в НС. През 2005 година Каракачанов за втори път става депутат в 40-ото НС, след като ВМРО се коалира с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ССД на Стефан Софиянски.

След разгласяване на агентурното му минало от министър Румен Петков през 2006 г. Красимир Каракачанов заявява, че не се срамува, защото цялата му дейност е била в интерес на България:

„Това, което са поискали от мен, е било да си напиша мнението по определени въпроси за българо-югославските отношения и най-вече по македонския въпрос. Между другото, доста критично за тогавашния режим. Че нашата държава няма политика по македонския въпрос, че се оставят югославските средства за масова информация и пропагандни институции да пропагандират македонската нация и в България, и по света. Под всяка една дума, която аз съм написал, мога да се подпиша и сега. Защото, за съжаление българска държава, не само преди 10 ноември 1989 г., но и след 10 ноември, няма никакво мнение по македонския въпрос.

Тези неща, които съм писал, не са доноси. За македонски граждани въобще не е ставало дума. Става въпрос за процеси, за мои становища по македонския въпрос и нищо друго. И никой не е поставял въпроса аз да бъда някакъв си сътрудник, агент и т.н. За разлика от някои, които започнаха да се извиняват, аз няма да го направя. На кого да се извинявам – на сръбската политика, която 90 години унищожава българите в Македония и Западните покрайнини, или на македонските служби за сигурност, които и до днес финансират ОМО „Илинден" и разни сепаратистки организации. Не само, че няма да им се извиня, ами каквото съм могъл да направя, съм го направил, и съжалявам, че не съм имал и по-големи възможности“, отговаря на нападките по отношение на миналото си бъдещият вицепремиер.

През 2009 г. той е кандидат за народен представител за 41-то Народно събрание, издигнат от политическа партия „Ред, законност и справедливост“, но не е избран. През 2011 г. ВМРО-БНД издига кандидатурата му за президент, която събира 33 000 гласа или 0,99%. През 2013 г. на предсрочните парламентарни избори ВМРО-БНД се явява самостоятелно и не влиза в парламента.

За предсрочния парламентарен вот през 2014 година ВМРО-БНД влиза в коалиция „Патриотичен фронт“ заедно с НФСБ на Валери Симеонов. Коалицията получава близо 240 000 гласа и има 19 депутати в парламента. Без да има министри, коалицията дава подкрепа по сектори и политики за второто правителство на Бойко Борисов, в което в министерски кресла сядат представители на ГЕРБ и Реформаторския блок.

През есента на 2016 година Каракачанов е кандидат за президент на Обединените патриоти – коалиция на ВМРО-БНД, НФСБ и Атака. Кандидат за вицепрезидент е Явор Нотев от Атака. Двойката Каракачанов-Нотев печели над 573 000 гласа или близо 15 на сто от гласовете.

Коалицията Обединени патриоти се явява и на парламентарните избори през 2017 година и печели 9.31%, което ѝ отрежда мястото на трета политическа сила в Народното събрание. Именно с Обединените патриоти ГЕРБ формира коалиция в 44-ото НС, като двете формации подписват документ с основни приоритети за управление и коалиционно споразумение. С решение на 44-то Народно събрание от 4 май 2017 г. Красимир Каракачанов е избран за заместник министър-председател, отговарящ за отбраната, вътрешния ред и др. въпроси в третото правителство на Бойко Борисов.

Още с встъпването си в длъжност Красимир Каракачанов обявява, че ще работи за осъществяването на редица патриотични инициативи в областта на отбраната.

Коалирането си с различни политически сили Красимир Каракачанов обяснява с думите: „Това е, както и с живота – всичко търпи промяна. Ако човек не прави никакви завои през целия си жизнен път, той със сигурност не е нормален. С партиите е така. И е нормално да правят различни коалиции“.

Каракачанов е женен за съпругата си Росица вече 30 години. Двойката има и дъщеря Деница.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема