Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Антоанета Христова за искането на БСП да се отнемат спестяванията на партиите: Комунистически подход!

Мнения

Антоанета Христова за искането на БСП да се отнемат спестяванията на партиите: Комунистически подход!

Действията на ГЕРБ са наказателен акт срещу популизма, изземането на спестявания би било като 9 септември 1944

Интервю на Андреа Драганова

Защо от БСП са толкова против субсидията от 1 лев, как ще се развие ситуацията?

Разбирам причината за предложението, разбирам, че  трябваше да се сложи край на войнстващия популизъм и интерпретирам действията на ГЕРБ като постигане на две цели – наказателен акт срещу популизма, който  акт е и последователен, тъй като ГЕРБ подкрепи референдума на Слави Трифонов в тази му част. Освен това новият вариант на финансиране ще подкрепи големите партии, което знаете, че според мен е здравословно за политическата устойчивост в България.

Но как ще се развият събитията не мога да бъда сигурна. Виждам всички аргументи за и против – легитимното допускане на бизнеса, изисква категоричен контрол, заявка на големите срещу малките партии, популизъм срещу реално развиване капацитета на политическите играчи. За момента нещата вървят към това да се приеме закона с 1 лев субсидия на глас и да се приеме възможността партиите да бъдат външно финансирани.

Как бихте коментирали слуховете за празната каса на БСП, къде са им парите и основателни ли са техните искания да се вземат натрупаните досега средства и на другите партии, за да е равно началото?

А не, това е изключително комунистически подход. Който си е спестил и който има, видите ли, да му ги вземем! Това е нещо като изземване на имуществото, което се е случило на 9 септември 1944 година. Не, такъв подход е абсурден. Това, което мога да коментирам е, че всеки ги е харчил в зависимост  от собствената си стратегия, тактика, разбиране за приоритети. Това е характеристика на способността на партията да управлява бюджет.

Това обаче, което мога да кажа относно намалената сметка на БСП е, че допускам, че всичко е абсолютно законно и нормално, има документи. В този смисъл, когато Корнелия Нинова казва „Ние сме дали отчет. Нека да проверят, всичко е както трябва!“. Почти съм сигурна, че това е точно така. Проблемът идва оттам, че тя направи големи капиталовложения и големи изхвърляния в предизборната кампания, особено що се отнася до телевизията на БСП. Знаете, че това е много скъпо удоволствие.

Какво мислите за опасенията на опозицията, а и на Волен Сидеров, че външно финансиране от страна на бизнеса, би довело до попадане на партиите в ръцете на олигарсите?

Винаги има риск. Фактически бизнесът, както и да го наречем – олигархичен или не, е бизнес. Не случайно в САЩ има специална проверка за средствата, които постъпват от дарения. Тази проверка включва не само колко са законни, а включва и имиджа на този, който дава парите, т.е. дали партията иска това лице да се приписва като дарител върху нейния образ.

Има начини всичко това да бъде публично и законно регулирано и контролирано. Така че, това са пак едни големи думи, но зад тях какво се крие - да отречем това, че бизнесът има възможност да подкрепя определени политически партии тогава, когато смята, че те водят политика, която е в негов интерес? Защо не! Стига всичко да бъде коректно, точно и да бъде от хора, които нямат негативен публичен образ.  


Коментари (2)

mnok Заемът на Хосе Луис, Ние предоставяме парични заеми от € 5000 до € 50000, а също така финансираме проекти от € 50000 до € 300,000 при годишна ставка от 2% за всяко лице или компания, нуждаещи се от заем. пари, за да посрещнат някои от техните нужди.
Ако имате нужда от помощ, моля, кажете ни колко имате нужда и желания период на погасяване. Бързо кредитиране и безкраен стрес от плащане.
  пишете ни на адрес ([email protected])
21.06.2019 22:54 / Отговор
HHUU Заемът на Хосе Луис, Ние предоставяме парични заеми от € 5000 до € 50000, а също така финансираме проекти от € 50000 до € 300,000 при годишна ставка от 2% за всяко лице или компания, нуждаещи се от заем. пари, за да посрещнат някои от техните нужди.
Ако имате нужда от помощ, моля, кажете ни колко имате нужда и желания период на погасяване. Бързо кредитиране и безкраен стрес от плащане.
  пишете ни на адрес ([email protected])
21.06.2019 23:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема