Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Защо „съдбовният“ 4 април? Това е любимата дата на Тодор Живков. И още…

Мнения

Защо „съдбовният“ 4 април? Това е любимата дата на Тодор Живков. И още…

Изборите ще са „съдбовни“ и на 4 април, обяви президентът в четвъртък. Датата далеч не е идеална, но, естествено, по Конституция Румен Радев има пълното право да посочи кога да се гласува по своя преценка.

Изборите ще съвпаднат с католическия Великден, което нанася удар по католическата общност в България, а и по част от сънародници зад граница, които могат да се откажат възпрепятствани да пуснат бюлетини. По това време е и Пролетната ваканция на децата – хубаво време за семейни пътувания и не толкова хубаво за разходки до урните.

Радев насрочи съдбовни избори на 4 април – католическият Великден

Президентът обаче напълно коректно изтъква „съдбовността“ на датата. Не е и за пренебрегване нейната противоречивост…

4 април е най-любимият ден на Тодор Живков. Той самият никога не е крил, че денят е съдбовен за него лично. Първо – на тази дата Живков става партизанин. И второ – на 4 април 1981 е избран за генерален секретар на ЦК на БКП, след като дотогава е бил „само“ първи секретар. Новата позиция обаче го издига в ранг и го приравнява с Брежнев.

Датата и е символ на залеза на БКП – през 1990 печатният орган на партията  вестник „Работническо дело“ окончателно се преименува и става вестник „Дума“.

В българската политика 4 април 2000 година остава и като деня, в който Симеон II пристига в страната и обявява, че ще остане.

Датата е черна годишнина от трагедията в река Лим, при която през 2004 година изгубихме 12 български деца.

В световен план 4 април е денят, когато е създадена НАТО – това става през 1949 г. с подписването на договор между 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада. През 1991 пък е основан Атлантическият клуб за България по инициатива на депутата от СДС Соломон Паси, който става негов председател. Така в България на 4 април се отбелязва Денят на атлантическата солидарност.  


Коментари (4)

Анастас #

4-ти Април
4-ти Мандат на Борисов

-Нещо неясно !!??

(нумероложки)
14.01.2021 18:47 / Отговор
пловдив напълно подкрепям!

И Мунчо ще гледа, както гледаше бай Тошо, когато го свалиха.
14.01.2021 20:26
поправка Погрешно е да давате за пример Тодор Живков, защото най-верният му ученик е съветската мутра Борисов, която го възхвалява до небесата и която управлява по модел на БКП.
14.01.2021 23:10
Хайде сега стадо, почитателите на Радев, отивайте на заколение. Вашият любим президент с големите проценти подкрепа ще се постарае да ви намали до президентските избори колкото може повече.
14.01.2021 19:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема