Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. БСП - Да БОЙКОтираш НА ИНАТ

Мрежата

БСП - Да БОЙКОтираш НА ИНАТ

БСП - Да БОЙКОтираш НА ИНАТ - Tribune.bg
Снимка:

Вместо да отбележат гол, заложиха топката на дузпата и започнаха да си вкарват автоголове

*Коментарът е от Фейсбук профила на журналиста Любомир Огнянов

Да бойкотираш на инат. Така най-лесно може да се обобщи изминалата седмица и продължаващото отсъствие на депутатите от БСП от парламента. Социалистите обаче са заплашени да изгубят голямото надлъгване покрай промените в Изборния кодекс. ГЕРБ сами нанесоха удар по своя имидж, след като вдигнаха прага на преференциите и буквално поднесоха топката за воле на левите.

С едно действие ГЕРБ успя да обедини срещу себе си БСП и така наречената градска десница, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова заговори за общ фронт срещу властта. Един вид ново ОФ. Заплахата и напускането на парламента дойдоха закономерно и тъкмо ситуацията заплашваше да прерасне в пълномащабна политическа криза, премиерът Бойко Борисов се намеси пожарно и върна промените като призова своите да възстановят старото положение за преференциите.

Това изглеждаше като звездния час на БСП. Социалистите можеха да оберат лаврите от победата си и да се върнат на бял кон в парламента. Дали поради неопитност или заради заслепяване, какви всъщност са реалните последици от играта с преференциите, БСП не направи тази крачка. И вместо да отбележи гол, заложи топката на дузпата и започна сама да си вкарва автоголове.

Истината е, че сагата с Изборния кодекс не доведе до това обществено напрежение, което да радикализира за кратко време ситуацията до степен, в която правителството да се разпадне. Протести по улицата няма. Тогава какво може да спечели БСП от отсъствието си от пленарната зала? Поне засега - нищо. Може да трупа само негативи.

Първият беше още при ратификацията на меморандума за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Дори тогава да бяха продължили с бойкота, Корнелия Нинова трябваше да дойде в залата и знаково да гласува. Без своите депутати. Но като лидер на най-голямата опозиционна сила. Не го направи. Социалисти не участваха и в процедурата за правила за избор на нова ЦИК, въпреки че това беше едно от условията да се върнат в парламента. Последният пирон обаче заби президентът Румен Радев.

Налагайки вето върху промените в Изборния кодекс, той призова левицата да се върне в парламента и да участва в дебата. Аз не смятам, че така държавният глава елегантно е отворил вратичка на левицата да се върне в Народното събрание. Напротив. Президентът на практика постави БСП в цугцванг. Това е термин в шахмата, при който всеки ход води до влошаване на ситуацията и евентуална загуба.

Ако БСП бяха послушали президента и се бяха върнали по банките, щяха да признаят, че именно той вече ръководи действията на опозицията. Че именно държавният глава щедро им помага да излязат от блатото, в което сами затънаха. БСП не се върна в пленарната зала. Решавайки да продължат бойкота на инат, те се отстраниха сами от политическия дебат, поставяйки се в изолация. Така от печеливши, се превърнаха в губещи.

А образът на алтернатива в лицето на БСП става все по-далечен. За сметка на президента Румен Радев, който за пореден път катапултира социалистите. Нека само припомним онзи случай, в който след като Корнелия Нинова поиска предсрочни избори, държавният глава отсече, че в момента това не е нужно. Сега полезен ход за БСП няма. Защото парламентът работи и без тях. А това не е добре за демокрацията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети