Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Изненада! Депутатите отложиха по-тежките санкции за отсъстващите

Политика

Изненада! Депутатите отложиха по-тежките санкции за отсъстващите

Изненада! Депутатите отложиха по-тежките санкции за отсъстващите - Tribune.bg
Снимка:

На този етап липса техническа подготовка

Народното събрание отложи точката от дневния си ред, на която трябваше да бъдат обсъдени санкциите за отсъствие от работа без оправдание. Повод за предлаганото орязване на депутатските заплати стана парламентарната група на БСП, която вече две седмици не влиза в пленарната зала.

Председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов обясни отлагането на санкциите с липса на техническа подготовка.

„Необходимо е още техническо време за подготовка на доклада за нуждите на това обсъждане“, посочи юристът. Според него промяната се гласува веднъж в зала и юридически текстовете трябва да са подготвени като за второ четене на законопроект на Народното събрание. Кога ще се проведе обсъждането на промените в Правилника на парламента не стана ясно.

Вчера на свое заседание правната комисия прие предложението на НФСБ, което предвижда при неоправдано отсъствие на три поредни или общо пет пленарни заседания да се удържа цялата заплата на народния представител, както и да не му се предоставят допълнителни разходи. Според сега действащите разпоредби при отсъствие народният представител получава една трета от заплатата си, дори да не влезе цял месец в пленарна зала. Предоставят му се пари и за представителни разходи.

От ГЕРБ поискаха за неоправдано отсъствие при поименна проверка на кворума народният избраник да се глобява с удръжка от 750 лв. от месечното му възнаграждение.

Санкциите за отсъствия на депутати, предложени в правна комисия срещнаха сериозен отпор от страна на ДПС, които заплашиха вчера управляващото мнозинство, че ще му стане „много смешно на предсрочен парламентарен вот“.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети