Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Буруджиева: БСП заприличва на карикатура, правят криви сметки за някакъв краен радикален вот!

Мрежата

Буруджиева: БСП заприличва на карикатура, правят криви сметки за някакъв краен радикален вот!

Буруджиева: БСП заприличва на карикатура, правят криви сметки за някакъв краен радикален вот! - Tribune.bg
Снимка:

Идват евроизбори, а БСП се втурна срещу националната власт, иска я за себе си

„Напускането на парламента е едно от най-силните оръжия в ръцете на всяка на опозиция. Само тогава обаче, когато се прави по ефективен начин. Иначе с лека ръка се унищожава това средство за влияние на опозицията върху мнозинството и се превръща в една карикатура. Когато се взема решение да се прави бойкот, обикновено първо нещо е да се прогнозира кога и как опозицията ще се върне в парламента. Самият факт, че в момента лидерският екип на БСП е взел решение за излизане от събранието с ясното съзнание да не се връща там, говори нееднозначно. Вариант е БСП да излезе на терен с ясното съзнание, че ще бута правителството“. Това заяви в интервю за колегите от Novini.bg политологът и бивш депутат от БСП доц. д-р Татяна Буруджиева.

Проблемът с „бутането на правителството“ обаче е, че кворумът в парламента сега е осигурен. Така социалистите нямат как първо да предизвикат парламентарна криза, а след това и предсрочни избори.

„Остава вероятността, че БСП излезе извън събранието, за да „надига народният гняв”, прогнозира експертът.

Според нея единият от проблемите е, че сме в предизборна ситуация, а изборите за Европейски парламент се очертават силно политизирани и идеологизирани.

„В този смисъл БСП е извън, някъде встрани от битката на левите партии на Стария континент срещу десните партии, срещу ЕНП. БСП се втурна срещу националната власт, иска я за себе си. Аргументът, че БСП се бори срещу ГЕРБ е несъстоятелен, тъй като те не казват какво предлагат насреща. И това се случва в момент, в който е важно какво правят и как се държат партиите и народите в Европа“, коментира тя.

„БСП остава без предложения, защото е заета да се занимава с бутане на управление, избрано от народа в легитимни избори. В това няма особена ефективност. Лидерите в БСП, според мен, се подлъгаха по социологически проучвания. Но тези данни отразяват извадка от настроения за национални избори. Все още българите не говорят за своите нагласи за европейски избори, за ЕП. Иска или не БСП, предстои да се отвори дебатът за листата ѝ за ЕП, който ще е ценностен. БСП ще трябва да отговори на важния въпрос – къде искат в Европа да са социалистите и ще продължават ли да са в изолацията, в която сами се вкараха? Защото само с тактиката „анти-ГЕРБ” доникъде няма да стигнат. Така отблъскват дори собствените си избиратели, които и без това не са много настроени за гласуване на европейските избори. След тях пък ще дойдат местните, за които БСП е още по-неподготвена в сравнение с добре смазаната машина на ГЕРБ“, предупреди Буруджиева.

По думите ѝ чрез листата си БСП ще отговори на много въпроси, които си задават хора с леви убеждения.

„Може би БСП си прави криви сметки да вземе някакъв краен радикален вот! Левицата в Европа направи много ясни заявки преди евровота за изграждане на Европа на хората, не на пазарите. БСП засега не се присъединява към това. От сегашните скандали в партията, ще се пренесем в следващите – каква ще е листата и кой ще я води. Резултатът ще е много злокобен. Освен, ако не поставят начело на листата Сергей Станишев. Според мен най-чистият вариант беше, народните представители от БСП да си пуснат неплатени отпуски, така както правят всички останали работещи хора в държавата. Политиците трябва много внимателно да премислят това, какво хората ще видят и прочетат в техните действия. А не да правят неща, които ги превръщат в тотални карикатури“, заяви политологът.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати