Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Евгени Петров: Десните леваци могат да бъдат прелъстени и изоставени

Мрежата

Евгени Петров: Десните леваци могат да бъдат прелъстени и изоставени

Снимка:

Автор: Евгени Петров-Гендо, vevesti.bg

Аз ще гласувам за кандидата, който иска промяна, независимо кой е той. Независимо дали е Борислав Игнатов (ДБ) или Борис Бонев („Спаси София“).

Това заяви тази сутрин кандидатката за кмет на София Мая Манолова пред НОВА на въпрос как би гласувала, ако има втори тур и тя не е един от участниците в него.

Междувременно, също по повод интервюто на Манолова, политологът Даниел Смилов коментира във Фейсбук:

„Мая Манолова оценява поведението си по време на кабинета „Орешарски“ като политическа грешка. Това е очевидна покана за подкрепа към десния избирател в София. Освен че е закъсняло като признание, съобщението не решава основния проблем на Манолова по отношение на десните. Една евентуална нейна победа в столицата би била и победа за БСП на Корнелия Нинова, която завива все повече в популистка, националистическа и антиевропейска посока“.

А вчера „десните“ кметове на „Демократична България“ Борислав Игнатов и Борис Бонев от „Спаси София“ намериха начин да засвидетелстват готовността си за общи действия с Манолова, като приеха любезната покана на майките на деца с увреждания и предизвикаха остри негативни реакции в социалните мрежи като седнаха в инвалидни колички заедно с популист № 1 за кметските избори.

Така, бавно, но сигурно и вече съвсем неприкрито, се кове нов ОФ блок между левите либерали, които се опитват да се нарекат десни и едно от най-известните остриета на социалистите. Или още „Коалиция АнтиГЕРБ“.

Само в рамките на 24 часа се вдигна трудно прикриваното було на пълната идеологическа безпринципност в т.нар. дясно. Докато на Мая Манолова, като формално необвързана партийно и издигната от инициативен комитет, това може и да е позволено, то за новите ѝ коалиционни партньори е недопустимо.

Преди близо седмица политологът Румяна Коларова коментира, че Манолова ще постави на изпитание имено градската „десница“ и може да я разцепи, защото ще ги постави пред избор при еветуален втори тур Фандъкова-Манолова.

Тогава ясно ще си проличи конфликтът между онези десни, които не могат да допуснат именно Манолова да стане кмет на София и другите, които дотолкова мразят ГЕРБ, че биха приели и някой идеологически наследник на Сталин за кмет на града, стига да не е Фандъкова.

Да, те ще забравят и „Аз предложих Пеевски“ и „Аз подкрепям Орешарски“ и провокацията „Костинброд“, и „Сестра Галева“…

Как беше… целта оправдава средствата. Не винаги.

Защото по приблизителни данни на социолозите около 50% от електората на т.нар. дясно е в София. И поведението им в столицата ще определи физиономията им в цялата страна за години напред.

По всичко личи, че десните леваци ще бъдат използвани, прелъстени и изоставени. Особено, ако подкрепят Мая Манолова на втори тур и, пази Боже, стане кмет. Е, тогава ще трябва да ѝ слугуват и 4 години в Общинския съвет.

А сегашното им поведение е най-яркото доказателство, че са готови да върнат БСП на власт. Тогава няма да има нито цели, нито средства, а една здрава социал-либерална коалиция.

И няколко доволни партийни лидери.

Даниел Смилов разви в една своя статия тезата, че при балотаж Фандъкова-Манолова на втори тур десните просто могат и да не гласуват. Ах, какъв политперилен препарат за измиване на гузна съвест…

Костов все пак гласуваше, макар и „с отвращение“.  


Коментари (2)

Петър От тези им изяви на Игнатов и другото младо момче се вижда, че нямат никакъв политически опит, а за управленски пък съвсем не може да се говори.
18.09.2019 22:14 / Отговор
До Петър Това което остана от ДСБ е ЛГБД общество и няма никаква дясна политика.Да сте видяли виден десен политик на събитията им през последната година?Това ръководство има за цел да угаси лампата на ДСБ.
18.09.2019 22:47

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още