Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Журналист за похвалите на Петков как ще бори корупцията по примера на Руанда

Мрежата

Журналист за похвалите на Петков как ще бори корупцията по примера на Руанда

Журналист за похвалите на Петков как ще бори корупцията по примера на Руанда - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на журналистът Цветан Фиков

Геноцидът в Руанда е избиване на около 800 000 тутси и умерени хуту, извършено в по-голямата си част от 2 екстремистки бойни групи на хуту – Интерахамве и Импузамугамби, за период от 4 месеца от 6 април до средата на юли 1994 г.

Тутси и хуту дори не са племенни групи, а са изкуствено разграничени чернокожи хора по расови белези (тутси са с по-светла кожа и с по-малки и остри носове). Белгийската колониална власт по време на управлението си дава превилегии за работа на тутси, а след изтеглянето на белгийската администрацията от Руанда, дава управлението на страната на хуту. Власта е дадена на Президентът Руанда Жювенал Хабяримана - хуту. И той загива в самолетна катастрофа заедно с него загива и президентът на Бурунди). Появява се слух, че поръчителите са смятаните за превилегировани тутси. Това разрушава крехкото равновесие между общностите. Военни хуту взимат властта. Министър-председателката Агате Увилингийимана е убита на следващия ден, 7 април. Проправителственото радио (РТЛМ – Radio Television Libre des Mille Collines) нажежава обстановката с призиви за убийството на тутси.

През 2000 г., на власт идва Пол Кагаме, след като предшествника му Пастьор Бизимунгу подаде оставка именно заради геноцида през 94. През 2003 проведоха първите демократични избори в Руанда. Президентът Пол Кагаме беше утвърден за 7 години на поста, с невероятните 95 процента от гласовете.

Тъй като Африка винаги ме е вълнувала, а Руанда и Уганда са ми крайно интересни заради многогодишните конфликти  избиващи до геноцид…покрити с кръв и страдания държави…Разказвам всичко това, за да се знае, че днес президентът Пол Кагаме, който управлява от 2003 г., Руанда, в която има мир едва от 94 е похвалил Киро! “Така се прави”, викал му “бори се корупцията”…

Мисля, че това е постижение от световна величина.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати