Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Там някъде“ на Димитър Петров... Нова изложба в галерия „Нюанс“

Мултимедия

„Там някъде“ на Димитър Петров... Нова изложба в галерия „Нюанс“

Снимка:

Художник, който отдавна е намерил себе си като творец

Галерия Нюанс ни кани на интригуваща среща с творчеството на Димитър Петров в нова любопитна изложба. „Там някъде” е поредната крачка в творческия път на един художник, който отдавна е намерил себе си като творец и върви в една напълно осъзната посока.

Творческият цикъл „Там някъде” е част от търсенето и откриването на нови имагинерни пространства. Платната на Димитър Петров лесно събуждат асоциации за несъществувало досега, изцяло ново място. Чрез почти абстрактния си визуален език, художникът изгражда един освободен от ограниченията на реалността свят, убежище за лични чуства и терзания.

„Там някъде“ на Димитър Петров„Там някъде“ на Димитър Петров

От друга страна Димитър Петров приканва зрителя да се почувства част от този вълшебен свят. Съществено място в работата му заема големият въпрос за човека и неговото място в космоса. Живописта му е сетивна. Чрез цветовете и композициите той създава алюзия, която да провокира определено усещане. Чрез категоричните противопоставяния на цвета и формата, той с младежка дързост заявява просторите на въображението.

Димитър Петров е завършил стенопис. В характерните за работата му наслоявания и отнемания деликатно се прокрадва неизменната му свързаност с нея.

„Там някъде“ на Димитър Петров„Там някъде“ на Димитър Петров

„Имах чувството, че откривах за себе си не само автора, но и неуловимото усещане на една живопис, която по инерция наричаме абстрактна, а в самата си същност е изградена от определени чувства и вълнения, които превръщат нейното нефигуративно начало в конкретно душевно състояние! Тази живопис е колкото самостойна и автономна като пластически принцип извън традиционната реалност, толкова и реална като човешкото вълнение. Бих определил като света преди началото – пространството извън времето, материализирано пластически по неведомите закони на личната енергия и чувствителност. Душевното пространство, в което плахо се обаждат конкретни знаци като откъснат лист, отнесен от вятъра на времето“, споделя за живописта на Димитър Петров акад. Светлин Русев.

„Там някъде“ на Димитър Петров„Там някъде“ на Димитър Петров

„Димитър Петров е от онова поколение български живописци, което поставя наново и остро въпроса за индивидуалността, за целите на творчеството, за същността на изкуството, за начините на предаване на посланието и за принципите на културната комуникация днес“, споделя от своя страна изкуствоведът Димитър Грозданов.

Изложбата може да посетите в арт галерия „Нюанс“ в столицата на улица ул. Иван Денкоглу No 42.

По текста работи: Андреа Драганова  

„Там някъде“ на Димитър Петров„Там някъде“ на Димитър Петров


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още