Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 13 януари – Ден на българското кино

Общество

13 януари – Ден на българското кино

13 януари – Ден на българското кино - Tribune.bg
Кадър от римейк на филма от 1998, режисьор Юлиан Минков

105 години от премиерата на първия български филм

13 януари 1915 г. е емблематична дата за българското киноизкуство. Именно това е денят, в който се провежда първата прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант". От 2005 насам датата е обявена и за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино.

Тази първа прожекция се осъществява в „Модерен театър“ - първият софийски киносалон. Столичани са обзети от огромно вълнение. В пресата излизат и съобщения за предстоящото събитие. „Българан е галант“ се превръща в сензация.

Красив детайл от фасадата на популярното кино Красив детайл от фасадата на популярното кино "Модерен театър", открито през 1908 г.

Неговата фабула и решенията в нея са типични за тогавашното западноевропейското комедийно кино. Хуморът винаги произлиза от действията на недостъпна красавица, която дързък ухажор се опитва да спечели и за известно време дори изглежда, че ще успее. Накрая обаче комичната кулминация заварва зрителя неподготвен. А героят, на когото публиката ще симпатизира и ще стиска палци, разбира се, ще бъде злополучният Българан.

Ето какво пише и столичният вестник “Дневник” на 14 януари 1915 г. за премиерата на филма от предния ден:

"Сензация в “Модерен театър” – “Българан е галант”. Това е името на първата българска кинематографическа комедия, снета в София и играна от българските артисти при Народния театър г-жа Мара Липина и г-н Васил х. Гендов. Комедията и снимките, направени от Модерен театър, са доста сполучливи и тази комедия представлява голяма новост за българското общество и частно за столичани. Интересно е всеки един да види как се заражда едно изкуство в една млада и напредничава страна като България, която, като се стреми във всичко да подражава на западноевропейските гиганти, не иска да остане назад и в областта на кинематографа и виж току почва да туря началото на един нов отрасъл на изкуството. Модерен театър се надява, че почитаемото столично общество ще отдаде заслуженото внимание на тази първа българска кинокомедия, за да може той да създаде нещо по-ценно и успешно в това направление и да тури началото на тъй цененото на Запад бързо развиващо се модерно изкуство. Днес е редкият случай."

Но около филма съществуват множество легенди, противоречия и неизяснени обстоятелства. Той е създаден от бащата на българското кино Васил Гендов, който е негов сценарист, режисьор, а също и изпълнител на главната роля. На  снимачната площадка присъства и ангажираната от него актриса от Пловдивския театър Мара Миятева-Липина, станала и първата българска киноактриса с ролята си на Младата дама. И до днес обаче съществуват спорове за това кога точно е бил създаден филмът, като самият Гендов е твърдял, че истинската година е 1910 г.

Васил Гендов, авторът на първия български филм Васил Гендов, авторът на първия български филм "Българан е галант", в ролята на Антон в кадър от филма “Буря на младостта”, 1930 г. / снимка: lostbulgaria

След премиерите в „Модерен театър“, филмът обикаля и други киносалони в България, които по това време не били голям брой. Появява се и се още веднъж в програмата на „Модерен театър“ през септември същата година, след което спира да се прожектира и постепенно бива забравен.

София през вековете: Първите киносалони

За съжаление впоследствие е безвъзвратно загубен (или поне така се смята) като и тук не е напълно ясно как точно се е случило това. Една от версиите обаче гласи, че е станало при бомбардировките над София, когато лентата, съхранявана от автора в дома му, е унищожена. Запазени са само 1-2 кадъра. Но според някои сведения копие от филма е запазено от съпругата на Аладар Оттай – собственикът на кино „Модерен театър“.

Въпреки всичко днес можем да гледаме римейк на филма от 1998 година на режисьора Юлиан Минков. Той включва само една част от оригиналния сценарий, като за основа са използвани оригиналния сценарий и режисьорските бележки на Гендов.

Много са загадките около първия български филм, но едно поне е сигурно – българската кинематография има голяма и продължителна история и в този ден честваме тъкмо това.

Честит празник!

София през вековете: Първите киносалони


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кино

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети