Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Банов отговори за Балтаков: МК не е налагало свои политики за регулирането на медийната среда

Общество

Банов отговори за Балтаков: МК не е налагало свои политики за регулирането на медийната среда

Банов отговори за Балтаков: МК не е налагало свои политики за регулирането на медийната среда - Tribune.bg
Снимка:

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията е разработен в изпълнение на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2020 г. от работна група, създадена със заповед на министъра на културата. Това се казва в позиция на ресорния министър Боил Банов в отговор на подалия оставка шеф на БНР Андон Балтаков.

Вчера Балтаков поиска от СЕМ да бъде освободен от поста.

"Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио. Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили", поясни той в мотивите си.

 В работната група участваха представители на заинтересованите институции: Съвет за електронни медии, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Министерството на финансите, Министерство на културата, Сметна палата и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), поясниха впоследствие от културното министерство. Участието в работната група даде възможност на пряко заинтересованите страни да изложат своите становища по всички въпроси, отнасящи се до управлението на  обществените медии, категорични са те.

Ролята и целта на Министерството на културата е единствено да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии.

Целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на ЗРТ относно фонд "Радио и телевизия", както и финансирането на БНР и БНТ да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи.

Всички предложени разпоредби, които касаят финансирането на обществените медии, бяха обобщени в законопроект, предложен към настоящия момент за обществено обсъждане.

Проектът на ЗРТ е публикуван на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за обществени консултации за срок от 30 дни. В периода от 19 октомври до 18 ноември могат да бъдат процедирани  предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

12+3 Надявам се,че всичкото лЕво и лилаво,което се е загнездило в обществената медия,ще се подведе и ще напусне по посока на други по-лЕви и по неадекватни медии!
22.10.2020 08:59 / Отговор
Волгин И аз напускам!
22.10.2020 09:26 / Отговор
Цветко Христов Волгин напуска Бнр, браво, най послеедин хубав ден за България.
22.10.2020 10:59
ссс Вземай любовницата си и колежката С.Великова,и тогава БНР може да стане и плуралистична медия.
22.10.2020 13:15

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати