Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красимир Вълчев: След 18 януари може да върнем поетапно и големите ученици в училище

Общество

Красимир Вълчев: След 18 януари може да върнем поетапно и големите ученици в училище

Снимка:

Очаквам поне 35 000 учители да заявят желание да се ваксинират срещу COVID-19, посочи образователният министър

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е на посещение в 143-то ОУ „Георги Бенковски“ в столицата. Той ще разговаря с учителския екип в първия ден, в който учениците от първи до четвърти клас се връщат отново в училище.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. Ако има подобряване на ситуацията, вероятно следващата седмица ще обсъдим частичното връщане на учениците от 18 януари, а не от 11 януари, защото ни е необходима една пълна седмица“, обясни министърът.

Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

„Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни от една страна, но от друга страна са ефективни“, допълни образователният министър.

В случай че ситуацията се подобри, започва вариант на редуване – една част от учениците ще учат от вкъщи, друга ще се върнат по класните стаи и после обратното, обясни той.

Вълчев отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

Подадените заявления за онлайн обучение дотук са около 1300, посочи той. 247 000 са учениците са 1 до 4 клас, като от тях едва 703 ученика са подали заявления за обучение в електронна среда.

По думите на образователния министър мнозинството от родителите са за връщане на децата в училище.

„Нормално е. Училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания, умения и да бъдат възпитани. Обучението от вкъщи в електронна среда е временна компенсаторна алтернатива. То не може напълно да замести обучението в реалната класна стая, но когато нямаме друг изход в случая преценихме, че връщането на децата от предучилищна възраст (1 до 4 клас) е разумно. Има и подобрение на епидемичната ситуация. То не е достатъчно, за да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност малките деца, това сочат и научните изследвания, носят по-малък вирусен товар, в по-малка степен са преносители на вируса. Не е коректно и честно спрямо тях да бъдат обвинени. Иначе, всеки един от нас е потенциален вирусопреносител, част от епидемичната верига на разпространение“, допълни министърът.

,,Дори в пика на втората вълна в 1200 от общо 2400 училища нямаше случаи на коронавирус'“, отчете още той.

„Не трябва много седмици да бъдат децата вкъщи. Вече са девета седмица на обучение в електронна среда, затова е вариантът с редуването. При онлайн средата и мотивацията за учене спада“, категоричен е Вълчев.

По отношение на детските градини образователният министър посочи, че 60% от децата ги посещават, което според него е нормална посещаемост предвид удължените отпуски на родители и удължените ваканции.

„В момента са разрешени държавните изпити за специалност „Медицина“ и другите специалности. В зависимост от епидемичната ситуация ще се вземе решение за студентите. Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация. Намаляване на стойността на заразените среднодневно под 1 000 или дори 600. Това може да каже най-добре главният държавен здравен инспектор. Много ми се иска по-голяма част от студентите и учениците да се върнат, но все пак това трябва да е разумно решение, доколкото ситуацията позволява“, каза още Вълчев.

Той коментира и ваксинацията сред учителите.

„Тази седмица започваме изготвянето на списъците за ваксинациите. Очаквам поне 35 000 учители да заявят желание да се ваксинират срещу COVID-19, посочи Вълчев, който уточни, че общият брой на педагогическите специалисти в България е около 90 000.

„Първоначалните проучвания бяха за по-малък процент, но нормално е, когато няма информация, нормално е и хората да се страхуват. Мисля, че трябва да се страхуваме повече от коронавируса, отколкото от ваксините. Днес започваме изготвянето на списъците за ваксинация. До края на седмицата ще бъдат готови. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират. Ще мога да кажа в петък каква част от учителите са пожелали да се ваксинират“, допълни министър Вълчев.

Той подчерта, че ваксината е единственият начин да преодолеем пандемията и в исторически план благодарение на ваксините човечеството се е преборило с много болести.

„Науката и ваксините са спасили стотици милиони човешки животи. Последните 500 години нашият живот се е променил благодарение на науката. Всяка една болест малко или много уврежда организма ни'“, сподели пред медиите образователният министър.                                                                                                                                                                                      


Коментари (1)

Направихте българските учители за смях на цял народ!Няма ваксини ама да работят!Да умират на работното си място ,защото има млади, които ще ги сменят ако трябва!Какво е един даскалски живот?
04.01.2021 23:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още