Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Най-накрая: МЗ поиска да поръча лични предпазни средства и медицински изделия

Общество

Най-накрая: МЗ поиска да поръча лични предпазни средства и медицински изделия

Снимка:

След множество сигнали за изчерпването на предпазните средства и медикаментите за лечение в болниците здравните власти пускат поръчка.

Служебният министър Стойчо Кацаров обясняваше, че няма недостиг, а само преди ден в Дупница беше затворен триажния кабинет за COVID-19, защото няма тестове.

Днес от ведомството пуснаха покана до фирмите да изпратят своите оферти до понеделник. Здравното министерство иска да закупи три милиона хирургични предпазни маски, три милиона нитрилни ръкавици, 300 хиляди престилки за еднократна употреба, 50 хиляди защитни шлемове за многократна употреба, 50 хиляди защитни очила за многократна употреба, 500 хиляди калцуни тип „ботуш“.

Според публикуваното съобщение спешната поръчка е за нуждите на регионалните здравни инспекции.

Само до преди седмица министър Кацаров обясняваше, че няма у нас няма криза и пандемията е под контрол. Оказа се, че на фона на думите му служебното правителство дори е задействало Механизмът за гражданска защита на ЕС. Информирани бяхме първо от Брюксел за исканията на кабинета на Радев, а чак след това и от самото здравно министерство.

Самият Кацаров си даде оценка: „Успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае. Зелените сертификати свършиха работата, а мерките се приеха обществото.“

Думите му идват на фона на рекордно висока допълнителна смъртност заради пандемията. Според анализ на Евростат повишението у нас е с 50 на сто. Освен това страната ни продължава да е на последно място в ЕС по ваксинация, а утре на посещение у нас пристига  Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, за да даде тласък на имунизационната кампания у нас.  


Топ новини

виж още

Актуална тема