Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проучване на „Сова Харис“ за зимния туризъм: 60% са „ЗА“ втори лифт на Банско

Общество

Проучване на „Сова Харис“ за зимния туризъм: 60% са „ЗА“ втори лифт на Банско

Проучване на Сова Харис за зимния туризъм: 60% са ЗА втори лифт на Банско - Tribune.bg
Снимка:

Половината от хората казват, че трябва да се промени законодателството

Масово българите подкрепят изграждането на втория лифт на Банско. За това говорят резултатите от ново проучване на Агенция „Сова Харис“ за развитието на ски-туризма и планинските общини. Интересното е, че това е позиция, подкрепяна и от симпатизантите на ГЕРБ, и от тези на БСП.

„Симпатизантите на градската десница черпят вдъхновение от тезите на еколозите. Може да се каже, че темата играе обединителна роля в техните среди. Не така обаче стоят нещата сред привържениците на двете най-масово подкрепяни партии у нас - ГЕРБ и БСП. Сред симпатизантите и на двете преобладава становището, че развитието на ски-туризма и планинските общини е важно за България“, сочи анализът.

Проучване на Проучване на "Сова Харис"

„Противопоставянето на застъпниците за дивата природа у нас на тези, които искат да спортуват здравословно и през зимата, засега води до задънена улица. Резултатите от изследването показват, че в обществото ни са се обособили две групи, които подкрепят едната или другата теза. Около една трета от хората, живеещи в големите градове на страната, дават приоритет на ограниченията, които възпрепятстват развитието на ски туризма. Другата група, която счита, че валидните към момента мерки са прекалени и трябва да се променят, според различните индикатори консолидира над 50% от гражданите“, гласи един от основните изводи на проучването.

Проучване на Проучване на "Сова Харис"

Казусът с построяването на втори кабинков лифт в Банско стана емблематичен за този спор и получава още по-голяма подкрепа (60%) за практикуващите ски-спорта и препитаващите се от планински туризъм.

„Еколозите, макар и значително по-малко на брой, проявяват пълно недоверие към опонентите си и застъпват позиции на тотален бойкот срещу всяка тяхна инициатива. От друга страна, групата на защитниците на интересите на хората, които живеят или работят в планинските общини, е не само по-голяма, но става все по-мотивирана. Очевидно е, че е належащо институциите у нас да намерят решение на болезнения проблем“, посочват анализаторите от „Сова Харис“.

Проучване на Проучване на "Сова Харис"

„Не е ли естествено, че там, където е изграден национален курорт, където има дадена концесия, нещата да трябва да се направят така, че да сме конкурентни на най-добрите? Зимният туризъм е едно от красивите лица на България. При това става дума за усвояване на малка част от територията, заемана от нашите гори. Дивата природа, която заема огромната част от нашите планини и гори, е друго наше красиво лице и трябва да я съхраняваме по най-отговорен начин. Създаденото противоречие е изкуствено. То е налице просто защото липсва дългосрочна национална стратегия. Последното съдебно решение за Банско показва, че законодателството ни позволява законите да се тълкуват по различен начин от спорещите страни. Очевидно е, че трябва да се направят промени в правилата, които да доведат до трайно решение на случая“, се казва в заключение в изследването.

Проучване на Проучване на "Сова Харис"


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Захари Ако съдя по моите познати, много по-голям процент от младите, работещи и можещи хора са ЗА
24.01.2019 14:51 / Отговор
Нели То ясно, че повечето нормални хора са за втория лифт, хич не са изненадващи резултатите от това проучване. Но защо тези от които зависи не проумяват, че наистина трябва да го има тоя лифт. Защо са се запънали като магаре на мост???
24.01.2019 17:11 / Отговор
Миро Естествено, че мислещите хора ще подкрепят втори лифт на Банско.
24.01.2019 19:39 / Отговор
Христо Срам ме е, че живея в държава, в която се пречи да имаме нови лифтови в планините.
24.01.2019 20:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети