Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Енергиен експерт: Отстъпка за горивата за цялото население е неразумна мярка

Парите

Енергиен експерт: Отстъпка за горивата за цялото население е неразумна мярка

Енергиен експерт: Отстъпка за горивата за цялото население е неразумна мярка - Tribune.bg

„Марката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население е неразумна“, заяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

„Много по-разумно е да се най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими.“, обясни той.

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

„За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка“, коментира Владимиров.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е консистентно сред страните с най-ниски цени. Това до голяма степен се дължи че на българския пазар има едни лидер, който не само преработва горивата, но и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния руски нефт.

„Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас“, коментира още Мартин Владимиров.

„Нямаме много механизми, с които да задържим цената по пазарен начин. В момента ЕС прилага мерки за да подкрепа на потребителите на енергия. Най-разумният начин, който се възприема е да се превеждат директни чекове към най-уязвимите групи. Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, то вече е вкарано ценообразуването, тоест няма фактори, които да променят значително търсенето и предлагането и цената значително да се вдигне“, каза Владимиров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати