Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гърция отчете голям интерес към бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис

Парите

Гърция отчете голям интерес към бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис

Снимка:

„Булгартрансгаз“ ще участва с 20% в новия LNG терминал в Северна Гърция

Общо 20 компании изявяват интерес за резервиране на количества от бъдещия LNG терминал за втечнен газ край Александруполис, съобщават от ПР агенцията на гръцката „Газтрейд“. Изразеният интерес надхвърля техническия капацитет на проекта, който е предвиден в рамките на 5,5 млрд. куб. метра годишно.

Количествата газ от LNG терминала ще бъдат насочени към пазарите на по-широкия регион на Югоизточна Европа.

Компаниите, заявили интерес в пазарния тест, са не само от региона на Югоизточна Европа. Сериозна част от големите международни търговци на газ също са заявяват, че се интересуват от проекта.

„Изключително успешният резултат от първата фаза на пазарния тест и големият интерес от страна на важни регионални и международни газови играчи към проекта за LNG терминал край Александруполис е ключова стъпка към изпълнението на проекта и най-вече към подобряване на енергийните позиции и диверсификацията на енергийните доставки на Гърция, България и целия регион на Югоизточна Европа“, заяви изпълнителният директор на „Газтрейд“ Константинос Спиропулос.

През декември миналата година с решение на Народното събрание бяха внесени промени в Енергийната стратегия на България. Те предвиждат държавната „Булгартрансгаз“ да участва с 20% в новия LNG терминал в Александруполис. Това ще представлява първата реална диверсификация на доставките на природен газ у нас, коментираха експерти. Те пресмятат, че на държавната ни компания „Булгартрансгаз“ ще са необходими около 150 млн. лв. за бъдещата инвестиция.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още