Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Очаквано! Азербайджан проучва за участие в хъб „Балкан“

Парите

Очаквано! Азербайджан проучва за участие в хъб „Балкан“

Очаквано! Азербайджан проучва за участие в хъб Балкан - Tribune.bg

Баку вече обеща на България първа да получи азерски газ

Държавната компания на Азербайджан СОКАР е започнала предпроектни проучвания за евентуално участие на газоразпределителния пазар в България, обяви ръководителят на компанията Мурад Гейдаров, цитиран от сайта Trend.az.

България договори 1 млрд куб. м. азерски газ годишно още през 2008 г. Това представлява задоволяване на една трета от нуждите на природен газ в страната. През 2012 г. пък на среща с премиера Бойко Борисов президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща България първа да получи азерски газ по южния газов коридор. България очаква да получи азерския газ чрез газопровода ІGВ, който ще бъде свързан с ТАР/ Транс-адриатическия газопровод/.

През 2015 г. българското правителство представи на Азербайджан пакет от проекти за енергийно сътрудничество, сред които участие в изграждането на хранилища за нефт и газ, петролни рафинерии, бензиностанции и др.

„Внимателно проучваме концепцията за Балканския газов хъб, разработен съвместно от българското правителство и Европейската комисия. Освен това след призива на министър-председателя на България, нашата компания започна да проучва техническите и търговските предпоставки за възможно присъствие на газоразпределителния пазар на България. В момента пристъпваме към детайлни предпроектни проучвания, които се планира да приключат до края на второто тримесечие на 2019 г., коментира Мурад Гейдаров.

СОКАР Балкан вече е участвала в търг за 3D сеизмични проучвания на газохранилището в Чирен, но е заела второ място. Така компанията прекрати участието си в проекта за разширяването на нашето газохранилище.

Относно газопровода ІGВ, той ще позволи на България да получи азерски газ, добиван от втория етап на разработка на газовото находище „Шах Дениз“. Това съоръжение ще бъде свързано с ТАР, чрез който природния газ ще бъде доставян на европейските пазари. България ще получава азерски газ чрез интерконектора България-Гърция, който се изгражда в момента. Първоначалният капацитет на интерконекторната връзка ще бъде 3 млрд. куб. м. годишно.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати