Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Трайчо Трайков за цената на газа: Голямо намаление, което не сме виждали в живата памет

Парите

Трайчо Трайков за цената на газа: Голямо намаление, което не сме виждали в живата памет

Снимка:

Цената на парното няма да падне с 40%, но намаление ще има, прогнозира бившият министър

„Това наистина е голямо намаление, което не сме виждали в живата памет“, коментира Трайчо Трайков пред БТВ на спада на цената на доставяния у нас руски газ.

От 1 април синьото гориво поевтинява с 40,3%.

За топлофикациите няма да е чак толкова намалението, тъй като газът съставлява компонента от около 50-60% от стойността на енергията, която заплащат хората, обясни той.

„Намалението на сметките за парно няма да са в размер на 40%. По-ниската цена на газа съответства на актуалните пазарни равнища“, каза още той.

„Положително засегнат сектор на първо място ще е транспортът, който използва газ метан, а на второ място клиентите, които използват продукти, произведени от индустрията, която използва газа като гориво или като суровина, както и клиентите на всички продукти, които използват електроенергия“, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката. Очаквам клиентите на топлофикациите да получат компенсации, посочи още той.

Това беше едно дългогодишно разследване на антимонополната комисия в ЕК, което приключи със споразумение с „Газпром“. То за първи път беше обявено през 2017 г., припомни Трайчо Трайков.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема