Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Алфа Рисърч“: 71% от гражданите одобряват мерките, 45% нямат промяна в доходите

Политика

„Алфа Рисърч“: 71% от гражданите одобряват мерките, 45% нямат промяна в доходите

Алфа Рисърч: 71% от гражданите одобряват мерките, 45% нямат промяна в доходите - Tribune.bg
Снимка:

Доходите на 45% от пълнолетните жители на страната са останали непроменени от началото на кризата, при 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад. Това сочат данните от проведено в периода 13-23 април приучаване на Алфа Рисърч.

Очаквано най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които пряко бяха засегнати от карантинните мерки. Въпреки това анализът сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи.

Доходите на наетите, които продължават трудовата си дейност по същия начин както преди кризата, или с известно преструктуриране, се запазват на предишните им равнища.

„Алфа Рисърч“„Алфа Рисърч“

Още в първите седмици на кризата, социалното министерство лансира поредица от мерки за граждани и работодатели. И гражданите, и бизнесът ги възприемат като социални мерки, насочени към подпомагане на най-уязвимите и нуждаещи се обществени групи в периода на криза. Респективно, реакцията към тези мерки на МТСП е положителна и отразява разбирането за солидарност и подпомагане на най-засегнатите в обществото.

„Алфа Рисърч“„Алфа Рисърч“

Общата оценка за правителствените политики в периода на кризата е умерено позитивна – с одобрение за първите реакции и очаквания за допълнителни мерки относно дългосрочните последици: Общо 71% от пълнолетните жители на страната имат положително мнение за действията на изпълнителната власт в периода на кризата. Повече или по-малко отрицателна е нагласата на 21% от хората.

„Алфа Рисърч“„Алфа Рисърч“

Трябва да се отбележи, че одобрението към краткосрочните социални мерки е на фона на доминиращ песимизъм за запазването на работата и доходите на хората в следващите месеци. В този смисъл, досегашната бърза реакция, защитата на най-уязвимите групи и разработените по-широк кръг от спешни мерки се оценяват позитивно. Предвид тревогите около развоя на икономическата криза обаче, дългосрочните очаквания са отправени към по-бързото цялостно икономическо възстановяване на страната. Което, от своя страна, е тясно свързано с ресурсите, капацитета и стимулите за бизнеса в следващите месеци.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Karabas Barabas Ами нямам притеснения за цялостното икономическо възстановяване на страната, с изключение на международния туризъм, където нещата не зависят от нас. Иначе, що се отнася до братята българи, в момента, в който отворят заведенията, ще видите как на тумби се придвижват любителите на ресторантски манджи и лаф-моабети на маса, гарнирани с бири, ракии и шопски салати. Бензинопотреблението също ще живне. Ако пък и хотелиерите намалят малко нивото си на алчност, може и да избият не само разходите, но и за нова кола, ама много зависи от споменатото ниво!
03.05.2020 15:03 / Отговор
Ели Защо да не? Какъв е проблемът, че хората искат да излязат и да се насладят на хубавото време с приятели? По-различно ли е да го направят в някой апартамент? Трябва да живеем под карантина до края на живота си ли? Според мен мерките бяха по-скоро адекватни. Не бях съгласна с някои от тях - например сядането на пейки. В градския транспорт може, на открито на пейки - не... логика - никаква!
04.05.2020 07:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати