Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Ако г-н Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че МС има задължение да управлява държавната собственост

Политика

Асен Василев: Ако г-н Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че МС има задължение да управлява държавната собственост

Асен Василев: Ако г-н Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че МС има задължение да управлява държавната собственост - Tribune.bg
Снимка:

Той обясни, че е ключово за България да има механизъм, с който индустрията и банките да бъдат защитени при налагане на санкции на лица, които имат някакъв досег с тях

Ако господин Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че Министерски съвет има не само право, но и задължение да управлява държавната собственост като добър стопанин и не трябва да допусне запори или щети да бъдат нанесени върху собствеността, която МС управлява. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента пред журналисти.

По-рано днес в пленарна зала прехвърчаха искри по повод питане на ДПС за действията на служебното правителство след акта „Магнитски“. Вчера Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожни части от акта на Министерския съвет от 4 юни миналата година за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените щати санкции на български лица.

Българският списък „Магнитски“ е незаконен, тъй като американският закон не действа на територията на България. Това постановиха два тричленни състава на Върховния административен съд по жалби на Ирена Кръстева и жената на Васил Божков - Елена Динева.

В мотивите се приема, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице.

Василев разясни, че е много ключово за България да има механизъм, с който индустрията и банките да бъдат защитени при налагане на санкции на лица, които имат някакъв досег с тях.

„Знаете, че решение на Министерски съвет 441 (бел.ред. за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица) е ограничено само до държавните предприятия и Министерски съвет, не може да регулира законодателно останалата част от финансовите потоци. Тогава комисията „Магнитски“ започна работа с Министерство на правосъдието за подготовката на проектозакон, който не само да уреди „Магнитски“, а ако има санкционирани лица, които извършват дейност на територията на България, да има институционален отговор, за да се запази икономиката“, подчерта вицепремиерът.

„Министерство на правосъдието е водещо в процеса, Министерство на финансите подпомага с експертна помощ за това кои са основните ефекти, които едни евентуални санкции биха нанесли на банковата система и върху икономиката“, каза още финансовият министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети