Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българските социалисти в ЕП доволни от резолюцията: Политическата оценка е безпощадна

Политика

Българските социалисти в ЕП доволни от резолюцията: Политическата оценка е безпощадна

Българските социалисти в ЕП доволни от резолюцията: Политическата оценка е безпощадна - Tribune.bg
Снимка:

Нямало нищо по-антибългарско от едно корумпирано управление, смятат евродепутатите от БСП

Политическата оценка в резолюцията е безпощадна. Това се посочва в позиция на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП), изпратена от пресцентъра на Делегацията.

„Няма нищо по-антибългарско от едно корумпирано управление“, се казва в официална позиция на Делегацията.

„Днес Европейският парламент гласува резолюцията за върховенството на Закона в България и недвусмислено заяви подкрепа „за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Тя беше приета с 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържал се“, отбелязват от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

„Резолюцията на Европейския парламент за върховенството на правото в България е факт. Суровите констатации в нея за ситуацията у нас чертаят един образ на управлението, коренно различен от налагания в медиите от управляващата коалиция. Проблемите, заради които вече три месеца българските граждани протестират, са назовани с истинските им имена, а политическата оценка е безпощадна. Настоящият модел на управление е довел до подкопаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите, а ЕП изразява своята солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност и отчетност“, се казва в документа.

Според социалистите резолюцията е знак, че Европейският парламент чува гласа на всички български граждани и е на тяхна страна. „Тя е огромен успех и вдъхва кураж на всички, които проявиха смелост и доблест в желанието си да отхвърлят порочния управленски модел у нас. Документът е и звучен шамар за дълго налагания мит за европейската легитимност на това управление и е показателен за промяната в настроенията в Европа по отношение на проблемите с върховенството на закона по принцип. Тя е резултат от дълги усилия, както на национално, така и на европейско равнище, с водещата роля на Делегацията на българските социалисти в ЕП“, се заявява в позицията.

Евродепутатите са убедени, че „опитите на управляващите у нас да дискредитират основните послания в тази резолюция за пореден път доказват тяхното безочливо отношение към справедливия гняв на протестиращите и на мнозинството българи, които подкрепят протестите. Отчаяният опит за изместване на фокуса на обществения дебат към несъществуващи проблеми доказва единствено тяхното желание за печелене на още политическо време и удържане на властта на всяка цена“.

„Сама по себе си тази резолюция няма да свали това правителство, но тя сериозно показа нагласите както у нас, така и в Европа“, се казва още в позицията. „В хода на дебатите и гласуванията се откроиха много ясно две групи: на проявяващите истинско лицемерие по отношение на върховенството на закона и корупцията в ЕС, и на защитаващите принципни позиции. Десните в лицето на Европейската народна партия и европейските консерватори за пореден път си затвориха очите за истинските проблеми и защитиха управляващите в името на властта. Това поставя под сериозно съмнение тяхното поведение по отношение на въвеждането на нови механизми за отстояване на върховенството на правото в ЕС за в бъдеще, включително по следващия европейски бюджет. На страната на европейските принципи и желанието на българските граждани за промяна застана ляво-центристкият блок в ЕП, който успя да пресече всички опити за саботиране на дебата и резолюцията, и за разводняване на основните текстове в нея“, се изтъква в документа.

Делегацията на българските социалисти в ЕП изказва благодарност към всичките си колеги от лявоцентристкия спектър, „които подкрепиха както нашите усилия за разобличаване на порочните практики на това управление на европейско ниво, така и мнозинството български граждани в тяхното желание за повече справедливост и демокрация. Уважение заслужават и колегите от десницата, които въпреки натиска за партийна дисциплина не направиха компромис, а гласуваха по съвест и подкрепиха резолюцията. Това е ясен знак, че подкрепата и легитимността на управляващите у нас ерозират сериозно дори в редиците на собственото им политическо семейство“.

Българските социалисти в ЕП оценяват приетата резолюция като положителна и необходима за България. Те коментират още: „Недопустими са внушенията, че по какъвто и да е начин тя е антибългарска. Убедени сме, че няма нищо по-антибългарско от едно корумпирано управление, което погазва законите, основните свободи на гражданите и свободата на словото; бие протестиращи зад ъгъла, или опразва журналистически столчета и заграбва бизнеси. Призоваваме българските граждани да не се поддават на подобни внушения и користни интерпретации, за да не стават неволно съучастници в усилията за оставане на власт на управляващите“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

БСП/БКП КЪСА НОВО ЖИВО МЕСО ОТ БЪЛГАРИЯ!! ПОДГОТВЯТ НОВИ ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ НА БАЛКАНИТЕ В ПОЛЗА НА АЗИАТСКА РУСИЯ!
ЖАЛКО ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ПРЕЗ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ И НА ШИПКА, И ЗА СЪЕДИНЕНИЕТО И.......
ЧЕРВЕНИТЕ КРЪВОПИЙЦИ ЩЕ ВРАТ В АДА!
08.10.2020 20:43 / Отговор
Някой изобщо даде ли си труд да прочете тази клиширана словесна диария, позицията на тези лайнари. Нещастници!
08.10.2020 20:53 / Отговор
дим Аз не!
08.10.2020 20:55
РУБЛАДЖИИТЕ ЗАРАБОТИХА ЯКО ПАЧКИ ЗА ШКАФЧЕТО НА ЛУМПЕНА РАДЕВ. НЕ ЗНАЯТ ЧЕ ТЕЗИ ПРОКЪЛНАТИ ПАРИ ЩЕ ИМ ИЗЛЯЗАТ ПРЕЗ НОСА. (И НА ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ)....
08.10.2020 21:37
Тотю Войвода НЕЩАСТНИЦИ !!
ПРЕДАТЕЛИ!
РАЗКЪСАХТЕ И ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ САМО И САМО ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА!!!
БЪЛГАРИ ЮНАЦИ МИСЛЕТЕ ЗА КОГА ЩЕ ГЛАСУВАТЕ!
БСП ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ИТ БЪЛГАРСКИЯ СЪД КАТО ПАРТИЯ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИ И ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ!!!
08.10.2020 21:00 / Отговор
Десен ляв педал А Радана Кънева от кои е?
08.10.2020 21:20 / Отговор
То е ясно, че тоя швестеряга е от най-пъпчасалите пендели. Нашта кака Радка Дълбоката си е баш еко-био-грийн-псевдо-либерало-ляво-дясно-болшевишко-соц-дженръще и то... до поискване.
08.10.2020 23:23
Z Отвратителни безродници. Пълна гнус на една снимка.
09.10.2020 00:25 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети