Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюджетната комисия прие намаляването на субсидията на партиите на 1 лев

Политика

Бюджетната комисия прие намаляването на субсидията на партиите на 1 лев

Бюджетната комисия прие намаляването на субсидията на партиите на 1 лев - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът гледа промените в Закона за бюджета в петък

Парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди размера на партийната субсидия преди второто четене на законопроекта за изменение на Държавния бюджет в петък. След горещ дебат депутатите гласуваха намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв. за оставащите месеци на тази година. След като половината от субсидиите на партиите са платени, до края на годината те ще получат средно по 6 лв. на реален глас.

По време на заседанието на бюджетната комисия срещу намаляването на субсидиите на 1 лв. се обявиха от БСП и ДПС. От ДПС защитиха своето предложение, че ако държавното финансиране на политическите сили бъде драстично намалено, то да се приеме по 0 лв. на глас субсидия, което да доведе до финансиране на партиите по прозрачен начин от физически и юридически лица.

Къде бяхте по време на референдума, когато ние обяснявахме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси“, попита колегите си Йордан Цонев.

От Движението посочиха, че намаляването на държавната субсидия ще постави партиите в изключителна зависимост от бизнеса. Категорично против намаляването се обявиха и от БСП, като подчертаха, че законопроектът обрича малките партии. Социалистът Румен Гечев припомни, че тенденцията в Европа е за постепенно увеличаване на публичното финансиране на партиите.

Това, което предлагат от ГЕРБ, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лева? Ще ми слагате на Трабант двигател от Мерцедес“, възмути се икономистът от левицата. Това даде повод председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова да обвини БСП, че само критикуват, но не предлагат конкретни решения.

По текста работи Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати