Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония

Политика

Борисов: България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония

Борисов: България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

„България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО.

„Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси“, изтъкна премиерът. Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с  точни аргументи. Министър-председателят изтъкна, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже „не“ на същинското започване на преговори сега.

Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. „Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, изтъкна министър-председателят. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. „Готови сме да продължим разговорите“, добави Борисов и акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство. Министър-председателят Бойко Борисов категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Борисов стига с тази историческа комисия, те нашите историци не са на едно мнение, пък камо ли смесена. Иска се политическо решение, нов анекс към договора, ако не са съгласни да си кротуват.
18.11.2020 18:25 / Отговор
Отговор Откъде пък разбра, че нашата комисия не е на едно мнение! Аман от "мозъци"! На такива разчитат и макетата. Политическо решение не може да се вземе , защото целият "македонизъм" се крепи на крадена история и антибългарска пропаганда! Така че ,това със комисията е едно добро начало ...за тях разбира се!
18.11.2020 22:22

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети