Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП и ДПС не успяха да съборят правителството

Политика

БСП и ДПС не успяха да съборят правителството

БСП и ДПС не успяха да съборят правителството - Tribune.bg

Трябваха им 121 гласа, успяха да съберат 102

Без изненада – вотът на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов не мина в парламента.

Общо гласуваха 235 народни представители. Срещу вота гласуваха 124, за - 102, въздържали се 9.

БСП и ДПС останаха сами в опита си да съборят правителството. Атака подкрепиха кабинета, а Воля се въздържаха.

За да бъде успешен вотът, той трябваше да бъде подкрепен от 121 народни представители.

Председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обясни своя отрицателен вот като заяви, че целта на опозицията е била да извлече политически дивидент от кризата в Перник.

„След дебатите остана усещането, че сте лоша алтернатива. Без притеснение използвахте лъжи и манипулации, че от горене на боклуци може да се заразиш с Хепатит А. Сега очаквам да обясните след 4-тия провален вот, че всъщност това е победа. Надявам се, да не сте се разстроили чак толкова, че отново да излезете в нелегалност. Благодаря на всички отговорни парламентаристи, които подкрепиха правителството“, подчерта от трибуната д-р Дариткова.

Депутатът Спас Гърневски изтъкна също, че убедено е гласувал против този вот.

„От дебатите стана ясно, че няма криза, а сериозен локален проблем. Правителството намери решение за Перник преди опозицията да си изсмуче от пръстите основания за вот на недоверие“, коментира в зала пловдивският депутат. Той обвини БСП, че докато е разграбвала България в криминалния преход, от Столетницата сега се опитват да ловят риба в пресъхналия язовир на Перник.

Юристът Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че е гласувал против вота, защото решаването на водната криза няма как да се случи със създаването на конституционна такава.

„Последните години доказаха, че те не могат да решават проблеми, а само да ги създават. Не чухме нито едно сериозно предложение как да се реши водната криза в Перник. Както посочи и колегата Гърневски, единствената цел, която преследвате е да влезете в управление на страната през задния вход“, обясни Красимир Ципов.

Депутатите от БСП театрално застанаха до лидера си Корнелия Нинова, когато тя взе думата по неуспешния вот.

Тя припомни тезата си, че страната се управлява лошо, а в медицината това се казвало „полиорганна недостатъчност“, когато органите в организма отказват.

„Такава власт се пази с репресии, много колеги бяха подложени на това. Мина се през журналисти, бизнеса, протестиращите – разделяхте ги и ги снимахте, за да ги привикате. Не ви стигна това, насочихте се до най-високото равнище в държавата – президента на държавата. Ако той беше безобиден, щяхме ли да слушаме СРС-та вчера“, попита риторично Нинова.

По думите ѝ огласяването на СРС-та е закононарушение по няколко закона в България. „Това е опит да се сплаши президента и той да замълчи. Случващото се е вредно и опасно. Живеем в нестабилност, създадена от управляващите“, посочи Корнелия Нинова. Според нея управляващите започвали институционална война, за да останат на власт.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети