Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов: Едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е цифровизацията (ВИДЕО)

Политика

Цветанов: Едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е цифровизацията (ВИДЕО)

Цветанов: Едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е цифровизацията (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Законът за киберсигурността влиза в пленарна зала тази седмица

Едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е цифровизацията и цифровият единен пазар. Изключително важна роля тук играе образованието и е необходимо да инвестираме в различни програми, за да могат нашите деца да отговорят на предизвикателствата на дигиталния свят“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на конференцията „Технологии и единен цифров пазар: Възможности и предизвикателства“.

Форумът е организиран съвместно от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

Цветан Цветанов отчете, че в момента има голям недостиг на работна ръка в сферата на информационните технологии.

Особено голям е недостигът на знания сред хората над 40 години. Важно е да има непрекъснат диалог в цялата страна и по този начин да покажем ангажираността си по този въпрос“, посочи Цветанов.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отбеляза, че все по-голямата информираност на малките деца относно новите технологии повдига въпроса достатъчно безопасен ли е дигиталният свят за тях.

Законът за киберсигурността ще влезе в пленарна зала тази седмица, а Законът за защита на личните данни, работната група все още работи много активно, за да може действително текстовете и законодателството, което да приемем да съответства изцяло на европейското и да можем да покрием критериите, за да няма наказателни процедури към страната ни, а същевременно да гарантираме и защитата на личните данни на българските граждани“, заяви Цветан Цветанов.

Това, което е изключително важно е че България, както и всички останали европейски държави, трябва да приеме такова законодателство. Що се касае до Закона за киберсигурност там вече стартират и наказателни процедури към държавите членки, които не са приели подобно национално законодателство“, допълни председателят на ПГ на Герб.

Ако спазваме елементарни правила, има огромен шанс да не станем жертва на киберпрестъпление“, категоричен беше Началникът на отдел “Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

По думите му киберпрестъпленията оказват глобално негативно влияние върху цифровия пазар. Фейсбук има над 4 млрд. потребители в цял свят, в България са над 4 млн. Това дава арена на различни типове престъпления.

Радостен съм, че европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел е тук, защото това придава допълнителна тежест и добавена стойност на тази дискусия“, подчерта Цветан Цветанов. Той сподели, че през следващата година предстои осъществяването на граждански диалог в цялата страна, който трябва да покаже на гражданите какво ни дава Европа и какви са предизвикателствата пред нея. „Едно от тях несъмнено е цифровизацията“, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Стойността на сектора на информационните и комуникационни технологии за икономиката на Европа е нараснала близо 4 пъти през последното десетилетие. Най-високият растеж с добавена стойност в сектора сред държавите членки на ЕС се отбелязва в три държави и една от тях е България наред с Люксембург и Полша“, заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията.

Цифровизацията е част от ежедневието ни. Тя е нещо положително, което променя всичко около нас. Европейският подход към цифровизацията е, че искаме в нейния център да остане човекът, искаме той да я управлява“, каза още тя.

По отношение на текущите инициативи, Мария Габриел акцентира на предстоящото премахване на необоснованото блокиране на географски принцип на онлайн продажбите от края на тази година, пакета мерки за киберсигурност, инициативата за европейски суперкомпютър, мерките срещу дезинформацията онлайн и незаконното съдържание в интернет, подкрепата за малките и средни предприятия и стартъпите – все инициативи, които да увеличат ползите от цифровизацията за гражданите и бизнеса.

За да развиваме нашата държава е изключително важно да се възползваме от всички предимства на новите технологии. Ето защо трябва непрекъснато да инвестираме в образованието на младите, за да не изоставаме от водещите страни“, кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ столицата се е утвърдила като регионален лидер в сферата на информационните технологии с над 40 000 заети в IT-сектора.

Единният цифров пазар и цифровата икономика са бъдещето на България и Европа, но предстои още много работа и трябва да се направят още много инвестиции“, посочи на свой ред изпълнителният директор на Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ Томи Хухтанен. Той подчерта, че единният цифров пазар е крайъгълният камък за развитието на Европа. Хухтанен отбеляза, че е необходимо непрекъснато да се провеждат информационни кампании, за да дадем възможност на всички граждани да се възползват от предимствата на цифровия пазар.

Представителят на Фондация „Ханс Зайдел“ за България Богдан Мирчев на свой ред коментира, че темата за цифровия пазар е особено важна, защото касае пряко нашето бъдеще. „Образованието трябва да върви ръка за ръка с непрекъснато променящия се свят и затова приветствам факта, че българското правителство е посочило като свой основен приоритет именно образованието“, каза Мирчев.

По думите на бившия финансов министър на България Симеон Дянков ресорът на Мария Габриел – цифрова икономика и цифрово общество, е най-важният и той е радостен, че именно българин отговаря за него. Дянков също така обясни, че ранното включване на децата в света на информационните технологии всъщност влияе положително на тяхното личностно развитие.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети