Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов: Трябва да изградим ефективна превенция срещу модерното робство (ВИДЕО)

Политика

Цветанов: Трябва да изградим ефективна превенция срещу модерното робство (ВИДЕО)

Цветанов: Трябва да изградим ефективна превенция срещу модерното робство (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Нужна е координирана работа между институциите в борбата срещу трафика на хора, категоричен е зам.-председателят на ГЕРБ

„Държавата може да се бори ефективно срещу трафика на хора, когато всичките й институции работят заедно. Изключително важно в борбата срещу това престъпление е идентификацията на жертвите, защото това дава добра информационна база, въз основа на която могат да се реализират превантивните политики и мерки“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на конференцията „Трафик на хора и кибер престъпления: връзки, противодействие и превенция“.

Цветанов отбеляза, че средствата, генерирани от осъществяването на тази престъпна дейност, се увеличават всяка година и никой не е застрахован от това, да попадне в капана на трафика на хора.

„Ето защо такива конференции като днешната са толкова важни. Трябва да изградим ефективна превенция срещу това съвременно робство. За съжаление, България все още фигурира в статистиките като страна, която е източник на трафик на хора. За да не позволим тази престъпна мрежа да се разшири, е необходимо освен активно сътрудничество между институциите, имащи отношение към този проблем, и завишаване на наказанията“, коментира той.

Вече бяха направени промени в Наказателния и в Наказателно-процецуалния кодекс, за да бъдат увеличени присъдите на трафикантите. Цветанов е категоричен, че е наш дълг да помогнем на всички онези хора, станали жертва на трафик на хора.

„Ние трябва да вземем лошите примери и да ги използваме с превантивна цел по време на информационни кампании“, уточни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

В рамките на форума българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обясни, че с еволюцията на новите технологии и мащабът на трафика на хора расте.

„Това позволява за кратко време голям брой хора да попаднат в капана на това съвременно робство. Важно е да бъдем внимателни докато сърфираме в онлайн пространството, защото голяма част от хората стават жертви именно там“, каза още еврокомисарят.

Организатори на форума, който се проведе по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Илия Парев Така е много от работодателите ни поробват и няма каво да направим
25.10.2018 13:13 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети