Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ето кои влизат в листата на БСП за евровота

Политика

Ето кои влизат в листата на БСП за евровота

Ето кои влизат в листата на БСП за евровота - Tribune.bg
Снимка:

Станишев не фигурира засега в нея, пленумът в неделя гласува анблок

Пореден тежък пленум се заформя в неделя за социалистите. Този път за окончателното подреждане на листата, която вече е спретната от Корнелия Нинова на чернова. Соцлидерката се готви да превърне черновата в белова на заседанието на Националния съвет и да предложи гласуване анблок, съобщава Канал 3.

Дали Нинова ще успее да се пребори с мобилизация на гласовете за своя вариант на листата, предстои да видим. Още повече, че тя, както се и очаква, не залага в списъка името на президента на ПЕС Сергей Станишев.

Засега челото изглежда така: Елена Йончева, водач, веднага след нея Деница Златева. Интересен слух спрегна и варианта Нинова да остави заместничката си у дома, за да я готви за министерски пост при евентуални избори и спечелването им, но дори и онези, които са го чули, не вярват в подобна хипотеза.

На третото място соцлидерката е подредила Янаки Стоилов, който преди се числеше към вътрешната опозиция. В челната петица влиза още един от депутатите на "БСП за България" - Петър Витанов. Някъде веднага след него е отредено място за проф. Иво Христов. В първата половина са сегашните евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков.

Нинова държи още на друг от младите си депутати - Димитър Данчев, както и на рали шампиона Крум Дончев, който обаче бил разколебан дали да влиза в листата. Синът на Любен Корнезов - Александър Корнезов, съдия в Европейския съд, също е сред онези, които соцлидерката ще подреди на някое от избираемите места.

По-надолу в черновата са имената на Александър Симов, Крум Зарков, Филип Попов и Явор Божанков. За Божанков се знае, че сам се е похвалил, че е заел 12-то място, но ще се бори за челото чрез преференции. Останалите депутати са само за престиж на листата, тъй като са сред остриетата на Нинова в националния парламент и не влизат в плановете да заминават за Брюксел. А и са далеч след седмото място, докъдето са се прицелили от БСП като програма максимум.

Една от изненадите в листата е предложението на коалиционния партньор "Нова зора" - анализаторът и преподавател по геополитика Валентин Вацев, който се води за силна номинация, предвид реномето му в левите среди. Вацев се възприема като жан-виденовист и беше член на партийното ръководство до 1997 г.

Сметките могат да бъдат разбъркани от друг, свързван с кабинета на Виденов, депутата Румен Гечев, който има много силни позиции вътре в партията и активно работи за номинация. Той може да пробие челото на лявата листа, ако пленумът го изстреля нагоре. А със сигурност зад него отсега е застанала вътрешната опозиция.

Пак опонентите на Нинова в партията ще направят всичко възможно да вкарат Станишев в листата. Ако той бъде предложен в залата на пленума, Нинова няма да може да откаже гласуване. Според източници от "Позитано" 20 в навечерието на решителния за евровота пленум Нинова била заета да мисли такъв механизъм, който да блокира вкарването на лидера на ПЕС в листата за ЕП.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БСП, листа, евровот

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети