Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ген. Ангелов: ПП и БСП настройват българите срещу модернизацията на армията

Политика

Ген. Ангелов: ПП и БСП настройват българите срещу модернизацията на армията

Ген. Ангелов: ПП и БСП настройват българите срещу модернизацията на армията - Tribune.bg
Снимка:

„Продължаваме промяната“ и БСП настройват гражданите срещу модернизацията на българската армия и това ще продължи, ако в страната не поемат властта проевропейски и пронатовски сили. От началото на войната ние се придържаме към някакво равнопоставяне на страната агресор и страната жертва. Това е трагично и ще има последици за България. Мостът, свързващ Крим и Русия, е взривен на три места, няма как товарен камион да причини такива щети“, заяви пред БГНЕС генерал Аню Ангелов, министър на отбраната (2010-2013 г.)

Той посочи, че държавният глава отдавна счита, че предоставянето на военна помощ на Украйна би въвлякло страната ни във войната.

Корнелия Нинова: Продължаваме промяната преписа програмата на БСП

Според него, ако Украйна стане бързо член на НАТО, то тогава естествено алиансът ще я защитава като страна-членка, обаче това няма как да стане преди да приключи войната с Русия.

„Това е повече от ясно. Съществуват принципи и критерии, по които една държава може да стане член на Северноатлантическия пакт. Условията за присъединяване към НАТО трябва да бъдат изпълнявани от всички кандидатстващи държави, така както и ние сме ги изпълнявали три години. „Ускорено“ означава Украйна да не бъде бавена много след края на войната“, каза генералът.

Според него документът, който сме отказали да подпишем, по-скоро цели морално да подкрепи страната. „В него се казва, че трябва да се помогне за влизане на Украйна в НАТО, което е абсолютно нормално и, че трябва да ѝ се оказва военна помощ“, заяви той.

За съжаление, ние все още официално не предоставяме такава помощ на страната жертва, а по-скоро се мъчим да оправдаем агресора. „Това е и смисълът на думите на президента Радев, с които той отказва България да се присъедини към декларацията за членство на Украйна в НАТО, той отказва да даде своята морална подкрепа“, каза ген. Аню Ангелов.

Той подчерта, че страната ни влачи негативите от водената ни външна политика към Украйна още от 24-ти февруари.

Румен Гечев/БСП: На територията на Украйна се извършва геополитическа операция

„Давахме консумативи, медикаменти. Добре, че нашата промишленост си свърши работата без да ангажира държавата. Факт е, че от началото на войната ние се придържаме към някакво равнопоставяне на държавата агресор за страната- жертва. Това е най-трагичното и за съжаление продължава и до днес“, заяви бившият министър на отбраната.

Ген. Ангелов коментира и изявленията на редица политици, сред които Асен Василев и Корнелия Нинова, които се противопоставиха на модернизацията на българската армия чрез закупуването на изтребителите F-16. Той подчерта, че те винаги са се противопоставяли на този важен процес.

„БСП са срещу всяка модернизация на българската авиация. Те са против дори да си докарат временно заместващи въздухоплавателни средства, за да може да заменят МиГ-29 и се обявяват и против всички оферти, които бяха оповестени от министъра на отбраната Димитър Стоянов“, каза ген. Ангелов и продължи:

„Съвестно ми е да коментирам хора, които нищо не разбират, които са се провалили в рамките на 8 месеца управление. Румен Гечев обясни, че самолетите били все още на хартия, че не са още готови, а производството им вече започна. Всичко това е настройване на българското обществено мнение срещу модернизацията на българската армия. Това ще се случи, ако пронатовски и проевропейски сили не съставят правителство и останат на власт служебни правителства или такива, в които участват БСП и ПП“, предупреди той.

Ген. Ангелов коментира и риска за сигурността след взривяването на Кримския мост на 8 октомври.

„Отмъщението на диктатора е с над 85 удари с всякакви ракети срещу жилищни блокове, инфраструктура, енергоснабдяване, водоснабдяване в Украйна. Ако обаче осъществи атака с тактическо ядрено оръжие, както се говори, това ще ни засегне пряко като страна“, каза той.

Руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Молдова

Според военния твърденията на руския следствен комитет, че експлозията е осъществена с помощта на товарен камион, тръгнал от България, са смешни. „Този мост е взривен с експлозии, поставени под три участъка на моста, друг начин няма. Един товарен камион, с колкото и експлозиви да е натоварен, не може да взриви на толкова много места един мост“, обясни той и добави: „Освен това руснаците се хвалят, че имат специални устройства, които откриват експлозиви. Камионът е преминал през два КПП-та – на Министерството на транспорта и на Федерална служба за безопасност, т.е. всичко сочи, че експлозивът е направен от специалисти. Дали това са украински части или е дело на самата Федерална служба за безопасност никой не знае, но не може един товарен камион да разруши три участъка на моста“, допълни още ген. Аню Ангелов. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати