Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Името на празника 24 май отново скара патриоти и социалисти

Политика

Името на празника 24 май отново скара патриоти и социалисти

Снимка:

ВМРО за резолюцията за България на ЕП - „антибългарска и предателство на националния интерес“

Патриотите и БСП влязоха в спор за името на 24 май още преди предложението на ВМРО да е влязло в дневния ред на парламента за второ четене. Вчера социалната комисия прие новото име на празника да е "Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Спорът между двете партии – ВМРО и БСП, се породи след декларация на патриотите, с която бе отбелязано, че на 23 октомври е създадена организацията за освобождение на българите в Македония и Одринско, която в последствие възприема абревиатурата ВМРО. Заради инициираната от Елена Йончева от ПЕС/БСП резолюция срещу управлението в България социалистите бяха обвинени в родоотстъпничество поради несъгласието за преименуване на 24 май.

„Това което не можаха да направят чуждите сили, врагове на българщината, постигна т.нар. народна власт след 9 септември 1944 г. Дейците на ВМРО са преследвани, избивани и изпращани за дълги години в комунистическите трудови лагери“, подчерта Красимир Богданов от „Обединени патриоти“, като се върна назад в историята. Войводата разкритикува мнението на БСП по време на дебатите на първо четене за преименуването на 24 май.

„БСП си раздават квалификации, да заклеймяват днешните историци, че подменяли историята и истината. Коя истина? Тази формирана по чужд шаблон в тоталитарно време и под строга цензура? Или тази на съвременна, демократична България? Не приемаме морализаторстване от хора, чийто патриотизъм се измерваше с безусловно преклонение към големия брат, дори когато цената беше националното предателство и с бой насилие да македонизират хората от Пиринския край, за да угодят на Тито и Сталин“, изтъкна Богданов. Депутатът нарече резолюцията за България на ЕП „антибългарска и предателство на националния интерес“.

Социалистите коментираха, че не само те са се противопоставили на предложението на ВМРО за преименуването на 24 май, а и българската научна общност.

„Има становище на общото събрание на Кирил и Методиевския научен център при БАН по този въпрос, както и становище на института по български език към БАН, в които това ваше предложение е направено на пух и прах, защото то откъсва българската писменост от общославянския й характер“, опонира Таско Ерменков от БСП.  


Етикети ВМРО, БСП, 24 май

Коментари (1)

БГ Че комунистите са продажници и родоотстъпници не е някаква тайна! Винаги са слагали първо партийния интерес, и им е дремело за държавата! Странно, че и в 21 век, те продължават да са същите сервилни слуги ,и продължават с антибългарската си политика! Факт е резилът ,който ни натресоха в ЕП изцъклената КГБ-ка и Рада Дълбоката !
Нищо, поне плъховете ще излязат на повърхността да ги видят всички!
23.10.2020 14:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още