Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Таков към ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията – не

Политика

Иван Таков към ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията – не

Иван Таков към ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията – не - Tribune.bg

Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от Партията - не. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков в изказването си по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Пленумът се проведе, въпреки липсата на кворум. Той започна 3 минути преди да изтече времето по Устав за разпускане на заседанието поради липса на кворум. В залата водещият на заседанието Георги Свиленски изключи микрофоните и не даде възможност за предложения и изказвания на членове на Националния съвет.

След изказването си по точка втора, в която трябваше Пленумът да разгледа поведението на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" и да им наложи наказания затова, че дадоха подкрепата си за временно техническо решение, за да заработи Столичният общински съвет, Иван Таков напусна залата.

"Националният съвет в този състав нищо не може да реши. За пореден път част от най-тясното ръководство потъпка Устава, защото провеждат заседание без кворум, заяви Иван Таков на излизане от "Позитано". - Решението за наказание е пълен отчетно-изборен цикъл в София. От това най-много се опасявах. Това означава обезглавяване на всички организации в София - това са повече от 5000 души, които точно преди евроизборите ще бъдат хвърлени отново във вътрешнопартийни драми и разправии. Тъкмо бяхме обединили цялата Градска организация заедно с хоризонталните структури - жени, младежи, ветерани. Сега тази саморазправа ме води към мисълта, че някой иска да саботира и европейските избори и въобще да саботира цялата партия. Кой иска това, нека председателят на Партията и част от най-тясното ръководство да отговорят, защото те са настояли за такова наказание. Очевидно наказанието е затова, че Градската организация има собствено мнение и се представи блестящо на местните избори. Явно наистина ревността е прекалено голяма и след като не успяха да подчинят Градската организация, ще я обезглавят. Това е изключително тъжно. Това е наистина саботаж от най-високо ниво не само към Градската организация, а към цялата Партия".

В изказването си пред около 55-60 души в залата от 188 членове на Националния съвет Иван Таков представи хронология на събитията в Градския съвет през последните 9 месеца и благодари на районните организации в София и на всички, които са разбрали смисъла и важността на действията на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" за гражданите на София и за Партията.

"Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от Изпълнителното бюро на БСП. Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем с тях. Ако можехме, БСП нямаше да се превърне вече в малка политически маргинализирана партия, обърна се лидерът на столичните социалисти към част от тясното ръководство на БСП. - Не можем да си говорим и на езика на ценностите, след като социализмът и антифашизмът са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър. Не можем да се разберем и на езика на принципите - прекалено много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия на част от тясното ръководство. Дадох си сметка, че единственият начин да се разберем е да говорим на вашия език - езика на личното интересчийство. Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: "Пречите ни да доликвидираме Партията". Тук съм абсолютно съгласен с вас: Пречим!".

В края на изказването си Иван Таков се обърна към председателя и част от тясното ръководство на БСП с една лична история: "Дядо ми, когато фашисткият съд го осъжда на 7 години затвор, той се обръща към съдията, който чете присъдата, и му казва: "Аз ще изтърпя първата половина от наказанието, втората ще сте вие". Така сега и с вас ще се случи".

Ето цялото слово на Иван Таков на заседанието на Националния съвет:

УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ,

Фактът, че сме се събрали днес тук - за пореден път при липса на кворум - да обсъждаме работата на общинските съветници от групата на местната ни коалиция в Столичния общински съвет означава, че нашата, Софийската организация и малка част от ръководството на Партията нещо не се разбираме.

Искам да припомня, че за втори път стигаме до подобна ситуация. Преди 2 години беше наложено наказание на предишния председател на ГС на БСП. Тогава се опитахме да избегнем публичните скандали и разправии и в максимална степен да защитим авторитета на партията и да съхраним градската организация. Така се стигна и до избирането ми за председател. Оттогава досега, в своята работа съм се опитвал да консолидирам и укрепвам организацията. Стремях се да поддържам диалог и коректни отношения с националното ръководство и председателя на партията.

През това време се проведоха няколко парламентарни избори и ние в София със своята работа се опитвахме да подобрим резултата на партията и по никакъв начин не сме показвали публично разнобой с националното ръководство, въпреки незачитането на нашето мнение по редица въпроси.

За съжаление, през последните 9 месеца нашите взаимоотношения се изостриха. Всичко започна след като ние в София решихме да започнем разговори за формирането на една широка лява коалиция за участието ни на местните избори и търсенето на кандидат за кмет който може да консолидира левите гласове и да привлече широка периферия. Последваха много трудни и сложни разговори с потенциалните коалиционни партньори. Разговори в които не само не получавахме подкрепа от националното ръководство, но и на моменти ни се пречеше. Въпреки всичко в последния възможен момент успяхме да регистрираме местна коалиция БСП за България с наш кандидат за кмет - Ваня Григорова. Твърдя, че направихме една от най-добрите кампании, правени в БСП въобще. Кампания, изградена върху нашите идеали и ценности, умело насочени към гражданите на София и резултатът е налице. Официално много малко не ни достигна да спечелим София, реално - изборите ни бяха откраднати, както и възможността да имаме ляв кмет на София за първи път от повече от 30 години. За съжаление, градската организация беше оставена сама в тази местна кампания, вместо битката за София да се изведе като национална, като битка срещу кандидатите на сглобката, така като искахме и предлагахме. Ние не само не получихме подкрепа, но и се обясняваше как Ваня нямала шанс за балотаж.

След изборите интересът към софийската организация подозрително се засили. Почти всяка седмица се провеждаха срещи по инициатива на ИБ на БСП, относно положението в общинския съвет. Включително са се провеждали срещи без знанието и съгласието на ГС, с представители на ПП-ДБ-СС и кмета срещу който водим съдебно дело за резултата от изборите. Ние винаги надлежно информирахме колегите за естеството на провежданите разговори от наша страна в СОС. Формирахме и нашата позиция.

Сега отново сме изправени пред поредния казус в отношенията си с малка част от ръководство и председателя. Очевидно си говорим на различни езици. Очевидно четем и разбираме Устава на БСП по различен начин.

Според този основен Закон на нашата партия, решенията на ниво община ги взимат колективните органи на местните организации. Нашият орган е Градският съвет. И сега ще Ви прочета решението на Градския съвет, което той взе на заседанието си на 7-ми февруари.

Решението гласи:

Първо - Градският съвет на БСП - София възлага на групата общински съветници от Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет да не подписва коалиционно споразумение за съвместно управление с политическите група на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Второ - Градският съвет на БСП - София дава съгласие на групата съветници от Местна коалиция "БСП за България" да подкрепи кандидатура за председател на съвета при широко съгласие между политическите сили в СОС, без поемане на ангажимент за последващи политически решения.

И двете решения, взети от Градския съвет на БСП - София, бяха изпълнени от нашата група в Столичния общински съвет. Спазихме стриктно Устава на БСП, въпреки настоятелния призив на председателя на БСП през медиите в деня на сесията на Столичния общински съвет да не го правим. Призив да нарушим Устава на БСП. Е, няма как да нарушим Устава на БСП. Ако трябва сега да взема решение - то ще бъде същото.

Благодаря на районните ни организации, които подкрепиха това наше решение. Благодаря на Младежката организация в БСП - София и на Съвета на старейшините, на коалиционните партньори, на всички, които разбраха смисъла и важността на нашите действия за гражданите на София и за партията.

Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от изпълнителното бюро на БСП.

Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем. Защото, ако можехме, БСП нямаше да се превърне в малка политически маргинализирана партия.

Не можем да си говорим и на езика на ценностите. След като социализма и антифашизма са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър, трудно можем да споделяме едни ценности.

Явно не можем да се разберем и на езика на принципите. Много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия. Нека не забравяме, че ни се предлагаше от най-високото партийно ниво, да изберем за председател на СОС най-възрастния съветник или Грети Стефанова от ДСБ, която е от най-големите ни идеологически противници. Та тя в словото си на първата сесия на 13-ти ноември заяви, че ще работи за премахването на всички комунистически символи в града! Защо да може да се предложи Вежди Рашидов от ГЕРБ за председател на Народното събрание, противно на решението на Националния съвет тогава, и това да ни бъде представено като държавническо поведение, а да не може да се подкрепи временно решение за премахване на техническа пречка, за да заработи СОС?! Не е ли признак на политическа шизофрения, когато в много общини в страната може съветници от БСП да подкрепят и работят с представители на ПП, ДБ и ГЕРБ, а в София това да е престъпление?! Защо малка част от националното ръководство изкривяват и манипулират общественото мнение през медиите чрез откровени лъжи за това, че съветниците сме влезли в управлението на СОС първо с ПП-ДБ-СС, а след това с ГЕРБ?! За манипулациите, изкривяването на факти, нарушаването на Устава на партията и саботажи преди и по време на предизборната кампания за местните избори мога много, наистина много да говоря, ако се наложи...

Затова си дадох сметка, че единственият начин да се разберем с вас е да говорим на вашия език - на езика на личното интересчийство.

Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: Пречите ни да доликвидираме Партията.

Тук съм абсолютно съгласен с вас.

Пречим! 

Докато вие си говорите на този език, Партията загива.

И ако това вас, по обясними причини, не ви интересува много, много, то все още има достатъчно социалисти, които не са безразлични към съдбата партията.

Другари, социалисти!

Днес, повече от всякога, България и българите се нуждаят от Българската социалистическа партия!

Българската социалистическа партия има мисия, различна от това да бъде убежище на болни амбиции и лични изгоди!

Към най-тясното ръководство:

Може да ни изключите от вашата група по интереси, от която ние така или иначе никога не сме били част, но не можете да ни изключите от нашата Партия, не можете да изтръгнете социалистическата идея от сърцата ни!

Аз съм от поколения в нашата партия и оставам в нея докрай! А вие, за вас не знам!

Благодаря за вниманието!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети