Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Критични часове: Ще бъде ли изтеглен пакетът „Мобилност“?

Политика

Критични часове: Ще бъде ли изтеглен пакетът „Мобилност“?

Критични часове: Ще бъде ли изтеглен пакетът Мобилност? - Tribune.bg
Снимка:

Да не бързаме да обявяваме победа, за да не мобилизираме противниците си

От превозвачите излезе информация, че председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни е върнал проекта „Мобилност“ на комисията по транспорт и туризъм за ново разглеждане и е отменил вота за днес. Тази информация няма категорично потвърждение. Оказва се, че следващите няколко часа ще бъдат решаващи за съдбата на всички превозвачи.

„Има няколко варианта в следващите няколко часа“, обясни евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) пред bTV. Според него е логично пакетът да бъде върнат на транспортна комисия и да няма гласуване днес в ЕП. Възможно е обаче и да се гласува днес в 10 часа, за да се реши дали в 12 часа да започне гласуване за приемане или отхвърляне от дневния ред. Третият вариант е в 12 часа пакетът да влезе за същинско гласуване в пленарна зала.

„Предприехме много действия, цялата българска делегация“, обясни Емил Радев. По думите му снощи е пуснато писмо, в което ясно се показва протестът, с всички юридически доводи за него. „Не може, след като два пъти е отхвърлен пакетът и в комисия, и в пленарна зала, да се подлага на гласуване. Два от докладите не са вътре. 1234 нови предложения има, които не са преведени в 24-часовия законов срок“, обясни той.

„Рано е да обявим победа. Може да мобилизираме нашите противници“, допълни евродепутатът Ангел Джамбазки. Тези промени засягат правата на 500 хил. български граждани. "След като изпуснахме дузпа на празна врата, сега не трябва да допускаме това да се случи“, допълни той. Джамбазки беше категоричен, че пакетът трябва да бъде върнат на транспортна комисия и да се гледа от новия ЕП.

В понеделник едва 2 гласа не стигнаха на България, за да не бъде включен проектът в дневния ред на ЕП. Трима български евродепутати - Светослав Малинов, Николай Бареков и Неджми Али не бяха в зала, за да гласуват.

Днес се очакваше прегласуване на това дали „Мобилност“ да влезе в дневния ред. Междувременно представители на превозвачите трънаха към Страсбург, където днес ще има протест. Очакват се над 1000 души, каза за Tribune.bg зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. „От България излита самолет със 120 души. От Румъния излитат три самолета с представители на бранша. Ще ни подкрепят от Полша и Литва“, обясни той. Успоредно и в София ще се проведе голям протест на бранша.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети