Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Желязков: Ако се гласува пакет „Мобилност“, ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог

Политика

Желязков: Ако се гласува пакет „Мобилност“, ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог

Желязков: Ако се гласува пакет Мобилност, ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог - Tribune.bg
Снимка:

Такъв прецедент, какъвто се е получил с пакета, няма в историята на ЕП

В момента българските евродепутати провеждат много интензивна кампания, целяща пакетът „Мобилност“ да не мине. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Имало редица държави, които показали колебливост при гласуването. Транспортният министър е адресирал и писма до редица свои колеги, с ред които министрите на Португалия, Испания, Гърция, Словения, Словакия и Хърватска. С писмото България отправя настойчиво искане към тях да мотивират своите представители в ЕП, които да гласуват пакетът да се разгледа от следващия състав на парламента.

Ако все пак се гласува пакета, ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог по пакета „Мобилност“ 1, а без него процедурата ще остане за следващия европарламент.

„Ако няма триалози, няма второ гласуване в ЕП, няма пакет“, посочи министърът.

 „Първо трябва да видим дали пакетът ще бъде в дневния ред, защото ще има още едно гласуване. Ако бъде в дневния ред, трябва да видим какви текстовете ще бъдат гласувани. Ако бъдат гласувани, трябва да се види какъв ще е окончателният текст, който ще излезе в отделните директиви и регламенти. Това означава, че ще се отиде на триалог“, заяви Желязков. По думите му има става въпрос за първоначалните текстове на ЕК, предложенията на докладчиците, заедно с 1600 вариации.

Той посочи и че такъв прецедент, какъвто има с пакет „Мобилност“, досега не е имало в ЕП и той е разделил държавите-членки.  Той припомни, че 2/3 от пакета е отхвърлен от Транспортна комисия и на предпоследно заседание на ЕП в този мандат е включен за разглеждане

„Никога, водени от принципа, че държавите-членки трябва да са единни в многообразието, не се е стигало до такова разделение. То се видя много ясно вчера при гласуването на дневния ред: 50 на 50 почти. Такова разделение ще се види и при утрешното гласуване на текстовете“, посочи Желязков.

По думите му се спекулира с темата какво е направила България по време на европредседателството ни за пакета.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати