Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Напрежение в НС: Свиленски недоволен от думи на проф. Ангелов, че втори главен прокурор иска имунитет на депутат от БСП (СНИМКИ)

Политика

Напрежение в НС: Свиленски недоволен от думи на проф. Ангелов, че втори главен прокурор иска имунитет на депутат от БСП (СНИМКИ)

С напрежение и спречкване в пленарната зала завърши напрегнатия ден в Народното събрание. Спор възникна между депутатите от БСП Георги Михайлов и от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. Намесиха се и други представители на парламентарните групи, които се сблъскаха физически пред парламентарната трибуна. В крайна сметка, те бяха укротени от председателстващия в този момент заседанието Кристиан Вигенин.

Междувременно депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. Очаква се увеличение на приходите със 111 млн. лева. С настоящия проект се предлага преразпределение на разходите -за персонал 4 млн. лева за играждане на нов капацитет на централното управление на здравноосогурителната каса.

В актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК са предвидени 1,3 млн лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване – ръст на приходите на пенсии, и 15. 1 млн. лв. по бюджета на универсалните пенсионни фондове (УПФ) - ръст на разходите за пенсии.

"ДПС няма да подкрепи предлаганата актуализация, защото с нея няма да бъде решен нито един от сериозните проблеми в здравеопазването. Не защото не искаме по-добро заплащане на медицинския персонал, а защото с този законопроект този проблем няма да бъде решен", коментира Джевдет Чакъров от ДПС.

Срещу новият бюджет се обявиха и от ГЕРБ-СДС. Основният мотив на опозицията е, че този бюджет не решава проблемите в сферата на здравеопазването.

„Голяма част от нашите колеги загубиха своя живот, също така медицински сестри, фармацевти и всички които бяха на първата линия да се борят с тази епидемия. Нямаше човек, който да не се преклони и да не изкаже своята благодарност на тези хора, които не се прибираха вкъщи, за да дадат своите познания, труд и умения за спасяването на човешкия живот“, каза Лъчезар Иванов.

Съмнения как ще бъдат изхарчени допълнителните пари в бюджета изказаха от „Възраждане“.

„Уважаема управляваща коалиция, имате министър на електронното управление идеална е реформа е като гледам, преимуществено ще бъдат назначени хора в администрацията, ще потънат 4 млн. лева", каза Петър Петров от „Възраждане“.

„Беше коментирано разходи за администрация на здравноосигурителната каса и направихте отметка как дигитално могат да се обработват документи. Някога историята ще даде оценка на всички нас, но историята ще отрази и реалното въвеждане на дигитализация в българското здравеопазването. Да, мъж получи направление за гинеколог, но вие откъде знаете че това никога не се е случвало и на хартия", попита Антон Тонев от ПП.

„Аз ще се съглася, че има нужда от качествени промени и качествената промяна ще настъпи съвсем скоро, всички политици които лъжат ще бъдат изпратени в дълъг отпуск. По отношение на кранчетата, най-голямото кранче в историята се нарича Асен Василев, което доведе до 10 млрд. дълг докрая на годината“, коментира проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и припомни, че втори главен прокурор иска имунитета на Михайлов от БСП.

В този момент Георги Свиленски скочи от мястото си и реши да потърси сметка на проф. Ангелов за казаните думи. Депутатите не стигнаха до бой, а само до размяна на остри реплики и бутане.

„Последната ви забележка беше лишена от всяка колегиалност, лекарска включително. Аз съм заварил болницата с дългове и съм ги намалил с един колко си милиона. Не съм ги увеличил, а съм ги намалил", каза Георги Михайлов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати