Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова категорична: БСП напуска коалицията, ако се гласува оръжие за Украйна

Политика

Нинова категорична: БСП напуска коалицията, ако се гласува оръжие за Украйна

Нинова категорична: БСП напуска коалицията, ако се гласува оръжие за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„Правителството реши ли да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията“, категорично заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Въпреки това по думите ѝ не се задавали предсрочни избори и призова да се изчака да се види все пак какво ще се гласува в Народното събрание. Нинова подчерта, че много се говори за такава помощ, но имало и много против.

Вицепремиерът е категорична и по темата, че страната ни в момента не изнася оръжие за Украйна. На въпрос дали това не се случва в последните дни, защото е засечен на летище София голям украински самолет тя заяви, че това не може да е така.

„Нека да се знае, че изнасяме оръжия, но в нито един договор не е с краен получател Украйна.“, подчерта тя.

По думите ѝ България изнася за 50 държави, но Украйна не е сред тях. Според нея и службите следят доставките и ако има такива едва ли са щели да си мълчат.

„Имаме договори с Чехия, с Полша, с САЩ, с Индия, Египет, и др. – и се изнася оръжие за тези държави преди да е започнала войната, преди да е дошло това правителство. Не е възможно в момента да се товари оръжие за Украйна. Държавата, която го придобива, тя става собственик, при нас няма нито един договор с Украйна. Не е възможно да се изнася оръжие зад гърба ми“, заяви още Корнелия Нинова.

„Дали „Авионамс” има капацитет и ресурс за това, което Украйна иска, ще стане ясно, когато премиерът се прибере. Сега не знаем какво очакват от нас,“, така отговори на въпрос относно обявеното преди ден от премиера Петков искане на президента на Зеленски страната ни да ремонтира украинска военна техника.

„Дали „Авионамс” има капацитет и ресурс за това, което Украйна иска, ще стане ясно, когато премиерът се прибере. Сега не знаем какво очакват от нас,“, така отговори на въпрос относно обявеното преди ден от премиера Петков искане на президента на Зеленски страната ни да ремонтира украинска военна техника.

Тя коментира и проблемите на земеделските производители у нас, като заяви, че би предложила държавна помощ под формата на торове. Министърът на икономиката подчерта, че голямата цел е възстановяване на селско стопанство и земеделие.

Нинова коментира и темата с кризата с газа.

„Газ ще гарантираме да има, въпросът е цената“, отбеляза тя и припомни: „Вчера земеделските производители, както и индустрията, се обединиха около замразяването на цената на природния газ. Такова искане ми се струва разумно, възможно и ефективно. Таван на тази цена, която е сега и доплащане на цената от страна на държавата – ще помогне.“

Според Корнелия Нинова допълнителното облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества ще даде приход и ще спаси и индустрията, и селското стопанство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети