Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Обвинения в „уреден мач“ при дебата в Закона за вероизповеданията

Политика

Обвинения в „уреден мач“ при дебата в Закона за вероизповеданията

Обвинения в уреден мач при дебата в Закона за вероизповеданията - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Велчев: Не е честно към всички работили два месеца за поправките

Групата на „Обединени патриоти“ напусна пленарната зала заради отхвърлянето на техни предложения в Закона за вероизповеданията. Първоначално бе прието вероизповеданията да получават по 10 лв. на човек, определил се, че изповядва съответната религия. Така БПЦ трябваше да получи 44 млн. лв., а мюфтийството – 6 млн. лв.

Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ внeсоха предложение 15 млн. лв. да е субсидията за БПЦ, а допълнителна – да може да бъде предоставена от правителството.

Патриотите предложиха субсидията да е „до 10 лв“ и така според тях, ако няма за БДЦ, да няма и за мюфтийството. Предложението не бе прието. Последва скандал в зала между Йордан Цонев от ДПС и Юлиян Ангелов от ВМРО. Според Ангелов това гласуване застрашава националната сигурност, а Цонев му отговори, че „ако министърът на финансите каже, че има 44 млн. лв., те ще гласуват „за“. След отхвърлянето на текстовете депутатите от „Обединените патриоти“ напуснаха залата.

„Подчинихме се на инерцията, даваме милиони на вероизповеданията, а те пак ще взимат пари от Турция. Не може да раздаваме държавни милиони и да не искаме насреща никакво отговорно поведение и забрана на финансирането отвън“, обясни Искрен Веселинов.

По думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, групата на „Обединени патриоти“ е напуснала залата, защото „ не иска да участва в уговорен мач“, каквото според него е днешното заседание на парламента.

„БСП за пореден път останаха встрани, като че ли тях не ги интересуват тези въпроси. Ние имаме едно малцинство, с което нищо не можем да променим, затова напуснахме залата“, коментира Симеонов. Той увери, че малката коалиция е помогнала в закона да не се опростят задължения на вероизповеданията към фиска, не се е приело предложението за връщането на вакъфските  имоти и пред всеки храм, независимо от кое вероизповедание е, да се вее българското знаме.

Красимир Велчев, председател на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, отхвърли обвиненията на патриотите.

„Не е честно към всички, участвали два месеца в работните групи за промените в закона за вероизповеданията“, посочи Велчев. Той припомни, че и Корнелия Нинова като председател на БСП е била сред вносителите на поправките.

„Виждате, че всички от БСП гласуваха „за“. Друго, в комисията по вероизповеданията и правата на човека отсъстват членовете на ДПС. Те напуснаха демонстративно тази комисия. Знаете, че ми искат и оставката. Не е редно да се говори за уреден мач, значи някой иска нещо да злоупотреби“, допълни Велчев.

От ДПС Мустафа Карадайъ също коментира поведението на патриотите и според него  „националистите преекспонират темата. Но ние като патриоти и национално отговорните партии направихме голяма крачка с приемането на закона за вероизповеданията“.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати