Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Папки летели из ММС след скандал между служители заради парите за федерациите

Политика

Папки летели из ММС след скандал между служители заради парите за федерациите

Папки летели из ММС след скандал между служители заради парите за федерациите - Tribune.bg
Снимка:

От партера до последния етаж всички си били скрили телефоните, защото министърът ги предупредил… че ги подслушват

Изплати ли дълга си парламентарният секретар на Министерство на младежта и спорта Станислав Кънчев, който дължи 49 667,50 лв. на държавното дружество „Академика 2011“ за ползването на Зимния дворец в София от ХК НСА. Това са попитали от сайта „Епицентър“.

До сряда плащане не е имало, гласи отговорът на „Академика 2011“. Като шеф в ММС освен дългове, би трябвало да има поне морал и да се издължи на дружеството, чийто принципал е министърът на спорта, а той негов служител. Това твърдят в писмо до медиите бивши служители на ведомството.

В началото този месец Радостин Василев, ползвайки компетентността на бившата му вече финансова контрольорка Кристина Начева, поиска Екатерина Дафовска, президент на федерацията по биатлон, да върне на ММС 98 129 лева. Парите са били предназначени и използвани за стартовете на биатлонистите в международни състезание в първите месеци на годината. И понеже федерациите нямаха договори за финансиране, от биатлона са получили средства да завършат сезона. От ММС определиха на Дафовска срок от 10 дни да върне парите.

49 667 лв. дължи и Станислав Кънчев, но никой не му е написал писмо и не са му дали срок да си плати на държавата. Страх витае в сградата на Министерство на младежта и спорта, твърди изданието, позовавайки се на вътрешна информация. От партера до последния етаж всички си били скрили телефоните, защото министърът ги предупредил… че ги подслушват.

Парламентарният секретар на Радостин Василев със задължения към държавата за 50 хиляди лева

И в момента има спортни федерации, клубове и младежки организации, които трябва да върнат пари за домакинства на отложени състезания или неизрядност на отчети от проведени мероприятия, по които са финансирани. Защо ММС не си търси тези пари? Или има отношение само към определени федерации, клубове и младежки организации, с които се разчистват сметки на лична основа или от екипа му „специалисти”.

Федерациите, клубовете и младежките организации правят спорт и извършват дейности, по чиито резултати трябва да бъдат оценени. Техни ръководители са привърженици на една или друга политическа сила, но спортистите им носят медали и слава на България. А министър Василев се бори точно срещу тях, наричайки ги мафия и дерибеи.

Никъде в сайта на ММС не са публикувани парите на федерациите, както досега е правено, подписали договор за финансиране. Колко са получили и защо, никой не казва. А комисията, която определя парите – се състои от „експерти“ без представа от спорт.

Кажете, г-н Василев, Станислав Кънчев ли, Кристина Начева ли, новоназначеният от вас финансист в дирекция „Финанси” или двама от експертите от СВП познават в детайли и специфика всички спортове - кану-каяк, фехтовка, лека атлетика, биатлон, ски, спортна гимнастика, тенис на маса, бадминтон, плуване и т.н. Точно тези „експерти” ли могат да определят обективно необходимите средства за финансиране на дейностите на федерациите?

В началото всички приемаха Радостин Василев просто като министър, политическа фигура и тайно се надяваха да опровергае скептиците като покаже, че има представа от спорт. И покрай дебюта на новака в спорта се настани една такава надежда за обещаните розови бъднини на българския спорт и разбиване на порочни практики. Но още след първия месец лъсна истината.

Има програма, няма програма, връщаме старата програма с козметика. Ще се финансират клубовете по критериите от 2015 г. Самият той оплете администрацията като пате в кълчища. Поставяха се срокове до петък и заплахи за уволнения. А резултатът - скандал между служителите на „Спорт за високи постижения“, придружен с летящи папки по първия етаж на ММС. И въпреки това все още има спортни федерации, които нямат подписан договор за финансиране. Да не говорим за спорните клубове и младежките организации, както и изпълнението на Програмата за кадрово обезпечаване на клубовете, по която за първи път държавата осигурява месечна заплата на треньор в клуб.

Василев отказва срещи с федерациите под предлог, че проблемите им няма да се решават лично и по телефона. И в същото време връща старата програма, с леки промени, и по този начин и „порочната практика“ на старата схема, в която от спортните централи уговарят финансирането си директно с ръководството на ведомството.

През изминалите 4 месеца спортни федерации, клубове и младежки организации пищяха, че няма да получат пари, други недоволстваха, че са им орязани, а трети доволно потриваха ръце, защото проектът им е минал както трябва заради това, че са симпатични на „тесните специалисти” Станислав Кънчев-Кристина Начева и компания.

Спортните федерации се възмущаваха от „специалистите” в комисиите, но къде и пред кого? Помежду си, в коридорите на ММС, по телефона и в централите си. Жалеха се на Арменския поп! Нито една от мрънкащите федерация не се осмели да излезе и публично, да заяви недоволството си, да се аргументира и да посочи, че министърът на спорта не разбира от спорт. Страхливо мълчаха. Защото страхът им ММС да не им ореже 10, 20 или 50 000 лв. от искания бюджет, беше по-голям от недоволството.

Голямата страст на Василев е БФС. Публично и категорично подкрепи нелегитимния конгрес на Футболния съюз, изпрати хора от ММС за наблюдатели и писаха протоколи. За колко Общи събрания на спортни федерации направи това? Той министър на спорта ли е или на футбола?

За 4 месеца той няма категорична позиция кога ще прибере от ПФК ЦСКА София милионите, които дължат на държавата – по-точно на „Сердика Спортни имоти“ ЕАД, от наемите за стадион Българска армия. До момента няма друга федерация, клуб или спортна организация с толкова голям дълг към ММС. А в края на април изтича срокът на държавното дружество за подаване на съдебен иск към ПФК ЦСКА, за да си вземе парите.

Радостин Василев успя да смени членовете на бордовете на търговските дружества - на НСБ и „Академика 2011“ и в тях подреди юрист, лесничей, юрист, лесничей. Тези хора ще работят за спорта, ще залесяват пустеещи терени на Околовръстното или ще приберат парите от ЦСКА, от Станислав Кънчев и други федерации, клубове и младежки организации? Василев назначи нов борд и в Българския спортен тотализатор и обеща да потекат милиони към спорта. Нека да покаже финансовите резултати на нови борд на БСТ и да се сравнят със същия период на 2021 г.

До момента Радостин Василев показва на федерациите, клубове и младежки организации, че няма да се срещне с представител на нито една. Защото и него го е страх, че ще потвърди мнението им, че не разбира нищо от спортния сектор и младежта. Иначе си върза магарето - всички кандидати за среща с министъра на спорта, ги препраща към строителния инженер - заместника му инж. Владимир Харизанов. А той е безстрашен „специалист”, какво му пука за спорта?

Позволявал си дори да заплашва федерации, че може и по-лошо да стане. Така с прехвърляне на отговорност, министърът преодоля страха си и сложи Министерството на спорта да се управлява от инженера Харизанов, парламентарния секретар Станислав Кънчев и финансовия експерт Кристина Начева. Тандемът Кънчев-Начева влезе в открит бой с наистина доказани експерти в спорта - директорът на „Спорт за високи постижения“ Антоанета Боева и съветникът на министъра проф. Даниела Дашева, преподавател в НСА и министър на спорта в служебния кабинет „Герджиков“.

И отново страхът от засенчване принуди Кънчев-Начева да започнат разчистване на терена. Антоанета Боева, около 10 години директор на СВП, беше уволнена срещу обезщетение, което ще плати държавата, а не Радостин Василев, а проф. Дашева май вече не е съветник.

Май и Кристина Начева се страхува да не лъснат финансираните от ММС проекти, които е писала и защитавала тя, въпреки че е държавен служител в ММС. На колеги от министерството, на техни роднини, на клубове, федерации?

Четвърти месец в ММС чакат нов устройствен правилник и всички с любопитство следят докъде ще стигнат в йерархията „тесните специалисти” в спорта Кънчев - Начева.

Срещу коя мафия се борите, министър Василев, срещу тази, която създавате ли? Или с уволнението на близо 20 експерти в ММС, включително и директорът на Инспектората по чл. 46, които следи за конфликт на интереси в ММС, преборихте мафията?

Кои са експертите в екипа на Радостин Василев? Заместникът му Владимир Харизанов - строителен инженер, който отговаря за спорта, Диана Иванова - юрист от ПФК Левски-София и специалист в защита на личните данни, която е с ресор „Младеж“ в ММС, шефа на кабинета Рада Стефанова - специалист във финансовите и застрахователни услуги или може би парламентарният секретар Станислав Кънчев - завършил НСА, бакалавър треньор по хокей на лед, след като е има бакалавърска степен по „Икономика на транспорта“ в УНСС?

Или специалистът по пиар и уволняване на чистачки - Кирил Веселински? Очевидно сега Василев няма експерти и капацитет да се изработи нов Устройствен правилник на ММС и министерството е наело външна фирма, на която ще плаща с пари на спорта. Ще покаже ли Радостин Василев подписаните договори с младежките организации и критериите за разпределяне на парите от Хазарта, защото, ако спортът му е далечен, младежта май е черна дупка за екипа му.

С уволненията на експерти в ММС той оцвети спорта политически и премахна служители, вероятно симпатизирали на ГЕРБ, БСП, ДПС и др. партии, но същевременно специалисти, които разбират от спорт. Уволниха чистачката, може би, защото е била в ръководството на ГЕРБ и не харесва ИТН? И кой е назначил Кристина Начева в ММС? Нито една политическа сила не може да се похвали с олимпийски или световен шампион, въпреки че лидерите им бързат първи да се снимат с тях.

Политическите партии могат само да се гордеят с българските спортисти, но те не са техни, нито ваши, те са на България!

Страхът, г-н Василев, не е за страхливи „спортисти“, но очевидно в ръководството на ММС няма спортисти. Има чиновници, които принизяват успехите и славата на българските европейски, световни и олимпийски шампиони и медалисти, усилията на хиляди състезатели и треньори в чиновнически бизнес. За 4 месеца вие нищо не направихте за спорта!  Спортът е мощна сила, г-н Василев, но едва ли ще имате време и капацитет да я усетите!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати