Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политолог: Нинова може и да не удържи позицията си в партията

Политика

Политолог: Нинова може и да не удържи позицията си в партията

Политолог: Нинова може и да не удържи позицията си в партията - Tribune.bg
Снимка:

БСП извади „атомна бомба“, когато беше време за обикновени оръжия, казва Димитър Ганев

БСП няма основателна причина за напускане на парламента от опозицията. Това каза политологът Димитър Ганев пред Нова ТВ.

„Напускането на парламента от страна на БСП може да доведе до ситуация, в която Корнелия Нинова да не може да удържи позицията си в партията. По принцип опозицията в други държави прибягва до такива инструменти само когато е много висок градусът на напрежение. Ситуацията, в която се намираме в момента, не е радикална или екстремна. Нинова използва оръжие „атомна бомба”, където можеше да се „хвърлят” просто конвенционални „оръжия”  и да постигне някакъв ефект. Това е рисков ход”,  посочи Ганев.

Според Ганев, БСП е можело да извлекат ползи след повторните промени на Изборния кодекс от страна на управляващите.

„Сега обаче на БСП ще им бъде трудно да се върнат в тази си позиция, а не в позицията на пораженци. Неприсъствието на БСП в парламента създава проблеми на БСП от гледна точка на факта, че след няколко месеца има избори за ЕП, а парламентарната трибуна е важна за кампанията”, смята той.

Ганев подчерта, че целта на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас е била „Турски поток“.

„Визитата показа, че България няма проблем с „Турски поток”. Оттук нататък вече е важно мнението, както на Брюксел, така и на САЩ”, заключи политологът.

Журналистът Валерия Велева изрази мнение, че при гласуването на ветото на президента, наложено върху промените в Изборния кодекс, не се е случило нищо необичайно и неочаквано.

„Единственото нещо, което ми направи впечатление е нивото на политическия език, простащината, която се лее от екрана и това, че всъщност с отсъствието на лявата опозиция се дава един терен за изявите на хора с нисък парламентарен статус и увеличава негативното отношение към парламента”, уточни тя.

Според нея БСП няма да се върнат обратно в пленарната зала.

„Ако до преди седмица може би имаше някакви шансове БСП да се върне в парламента, сега с начина на отхвърляне на ветото и  дебатите, които наблюдавахме днес, смятам, че те няма да се върнат в пленарната зала до изборите“, прогнозира Велева.

Велева изрази мнение, че Корнелия Нинова се опитва да насочи БСП към отрицание на статуквото.

„Това е една нова линия, която я наблюдаваме  в някои от европейските страни. Дали ще бъде печеливша стратегия ще видим на изборите”, каза тя.

Според журналистът визитата на руския премиер у нас трябва да се разглежда като стъпка към подобряване на диалога между двете страни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати