Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политолог: Радев тласна протеста в грешна посока, нямаме президент

Политика

Политолог: Радев тласна протеста в грешна посока, нямаме президент

Снимка:

„Имаме тежък институционален проблем, защото г-н Радев напусна зоната си на отговорност. В момента нямаме президент. Видяхме през 2013 г. след февруарските протести, че президентът Плевнелиев успя да превърне президентската администрация в пространство за диалог между протестиращите групи. В момента г-н Радев е страна - това е недобра ситуация в условията на протести, които Радев тласна в грешна посока, за да защити самия себе си.“

Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов в коментар за Bulgaria ON AIR.

„Протестът повтаря репликите, които суфлира Радев - няма свое лице и послание. В тази ситуация диалогът е труден. Имаме политическа култура, която в много малка степен включва смислен диалог“, отбеляза още той.

Доц. Гълъбов изтъкна, че по Конституция президентът не може да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор. А усещането за несправедливост не било резултат само от действията на съдебната власт.

„Г-н Радев си позволи да заяви, че бъдещето на България се решава на площада. Време е да се направи крачка встрани и да започне процес на изграждане на диалог“, подчерта политологът, според когото вотовете на недоверие към правителството са все по-зле подготвени.

„Вместо да се насочва енергията на протеста в безплодна посока, е много важно да се разбере, че България е парламентарна република. Тласкането на страната в условия на пълна несигурност вероятно обслужва нечии интереси, но не и българските“, категоричен е доц. Гълъбов.

Той акцентира, че са в момента са заложени стратегически интереси на България и страната ни трябва да има пълноценно работещо правителство.

„Г-н Борисов е доказал, че знае какво означава национален интерес и в определена ситуация би могъл да се оттегли, за да може това правителство да свърши работата, за което е избрано“, посочи още събеседникът.

Колегата му доц. Петър Чолаков заяви, че за момента диалог не се получава. Това, което прави Борисов, е да печели време с оставките на министри, смята той.

„Въпросът е дали обществото може да търпи повече едно такова управление. Виждаме, че вече десетки хиляди се включват в протестите, вчера излезе информация за 60 хиляди души“, каза още той.

Политологът изтъкна, че сега не е моментът да се каже кой ще оглави политическата обстановка в страната. Той подчерта, че това, което обединява гражданите на протеста, е общото възмущение към ГЕРБ.

Доц. Чолаков заяви още, че има вероятност гражданската енергия да бъде попиляна и така желаната промяна от протестиращите все пак да не се случи.  


Коментари (2)

Банчо Имаме достоен президент, тои е с народа
19.07.2020 20:58 / Отговор
Е Банчо Ако идиоти ,като тебе са народа,да с народа е
19.07.2020 23:25

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още