Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Разчистване на сметките: Кабинетът на Радев сменя главния секретар на МВР

Политика

Разчистване на сметките: Кабинетът на Радев сменя главния секретар на МВР

Разчистване на сметките: Кабинетът на Радев сменя главния секретар на МВР - Tribune.bg
Снимка:

Ивайло Иванов си навлече гнева на президента миналото лято, когато отказа да стои със сведена глава докато Радев обвинява полицаите, че са причина за размирици на протестите

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Иванов, и за освобождаването му от длъжност. Правителственото решение е прието неприсъствено, информира Правителствената информационна служба.

Малко по-късно от Президентството информираха, че указът е подписан и съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи до назначаването на нов главен секретар неговите правомощия ще се изпълняват от заместник-главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев

Радев извика главния секретар на МВР, за да му търси сметка за размириците

Конфликтът по оста Радев-Иванов датира от летните протести. Тогава след напрегната нощ Радев привика при себе си главния секретар на МВР и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев. Пред тв камерите президентът потърси отговорност от службите за това че на триъгълника на властта са допуснати провокатори.

Перфектно планирана операция и минимален брой щети, полицаите се справиха перфектно, поздравявам ги за техните действия... На въпроса защо е приложена брутална сила над протестиращи, аз бих задал въпроса защо протестиращи проявиха брутална сила срещу полицията. Тези момчета и момичета полицаи вечерта трябваше да се приберат. Трябваше да прегърнат своите близки, роднини, приятели. Защо си мислите, че момчетата и момичетата в тези кордони се интересуват от политика или споделят вижданията на тази или онази политическа партия? Те са полицаи и това е техният дълг“, обясни Иванов на Радев, който само призова да не се говори за политика.

„Какво очакваха, като мятаха толкова време бомби по нас, че ще си свалим маските и щитовете и ще умрем ли? Защо не си тръгнаха? Медиите могат да излъчат, каквото искат, но ранените полицаи са по болниците. Петдесет и няколко дни търпим какво ли не. Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него - че да се защитава с щита е полицейско насилие ли?“, попита тогава главният секретар, който скоро вече няма да е на поста си.

Дългото изложение на Иванов очевидно беше изненадващо за президента, който беше привикал полицейските шефове да ги назидава за несправяне с протеста пред медиите. Вместо това беше призован от главсекът на МВР да иде да види ранените полицаи в болниците. 

Тогава главният секретар на МВР получи много похвали за начина, по който защити колегите си от нападките на самия държавен глава, който бе и главното действащо лице в сценария за ескалиране и окървавяване на протестите.

Мрежата: Главният секретар разпердушини президента

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати