Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СДС предлага: Двукамарен парламент, непряк избор на президент, намаляване на броя общини

Политика

СДС предлага: Двукамарен парламент, непряк избор на президент, намаляване на броя общини

Снимка:

СДС внесе в Народното събрание своите предложения за промяна на Конституцията. Те са входирали писмото си, адресирано до председателя на 44-то НС Цвета Караянчева.

„За три десетилетия стана пределно ясно, че несъвършенства на сегашната Конституция трябва да бъдат поправени. Ние, от СДС, от години заявяваме, че са необходими промени в основния закон. В настоящия момент, предвид осъзнатата необходимост от промени в Конституцията както от управляващата партия, така и от протестиращите граждани, и във връзка с внесеният от ПП ГЕРБ проект, СДС предоставя на Вашето внимание своите предложения за промени в основния закон на Р България. Настоящият проект за промяна на Конституцията е третият поред, който СДС предлага в последните 20 години“, пишат от партията.

Според седесарите  е време за реална смяна на настоящия модел, в който БСП (БКП) умишлено заложили капани за институционално противопоставяне, чрез наложената от тях и приета с голям компромис Конституция от 1991 г.

„Още тогава СДС се противопостави и това доведе до гладната стачка на 39-те в 7-то ВНС, които не подписаха тази Конституция. Днес, повече от всякога, е назрял моментът, когато с диалог и разум можем да вървим към една по-добра и справедлива България! Според СДС първите стъпки за смяна на модела са промените в Конституцията. Именно така ще се стигне до истинска промяна, която отговаря на духа на времето и исканията на гражданите“, казва от СДС.

Промените, които СДС предлага, са следните:

1.Свикване на Велико Народно събрание. Промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.

2.Състав на Народното събрание:

Двукамарен парламент:

Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението

Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони

СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

3.Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

4.Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара , като до 60 дни се избира нов президент.

5.Ново административно деление и намаляване броя на общините, с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и в съответствие с европейските стандарти.

– Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

– Финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите

6.След избиране на „тримата големи“ в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначаването им.

„Убедени сме, че постигането на политическо съгласие по горните предложения, ще доведе до реална смяна на модела и голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество“, пишат СДС.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още