Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Спорове за седене в скута и „мазно турско кафе“ разтърсиха парламента (ОБОБЩЕНИЕ)

Политика

Спорове за седене в скута и „мазно турско кафе“ разтърсиха парламента (ОБОБЩЕНИЕ)

Спорове за седене в скута и мазно турско кафе разтърсиха парламента (ОБОБЩЕНИЕ) - Tribune.bg

Кулоарните парламентарни емоции днес взеха връх с признания и обидни реплики. Предложението на ПП-ДБ за меморандум предизвика първо острата реакция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното

„ПП са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, напомни пред журналистите в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „По кой прозрачен принцип избраха шефа на АДФИ, имахме ли право не вето, кои неправителствени организации се произнесоха“, каза лидерът на ГЕРБ. „Те имат много говорители и много подкрепящи ги медии, които налагат тезата, че те са някакви борители за чистота, а действията им показват точно обратно. Нито един от тези принципи не е спазен, нито един“, каза той.

„Запознах се вече с меморандума и точно ми е като попската работа. Където един поп казал „Няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря“, коментира още той.

Преговорите не са приключили, но Борисов не крие разочарованието си от ПП и ДБ. „Водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от колегите от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха „против“, което не е добър знак“, допълни Борисов.

Делян Пеевски остро нападна Христо Иванов, който според него искал да овладее съдебната система чрез конкретни назначения: 

„В залата се случи нещо нечувано и изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на „Уестингхаус“ за ядрената централа“, заяви Делян Пеевски.„Заради Свилен Спасов, агентът на Държавна сигурност, лично посочен от тях в борда на това дружество. Направете си проучване какво се случва, това е скандално“, обърна се той към журналистите. Пеевски заяви, че лично той е отказал на Христо Иванов „делкането“.

„Което той ми предложи, в моя кабинет, да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов за главен прокурор и за зам.-главен прокурор Сава Петров. Стоя зад думите си: Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината – битката е за КПКОНПИ и прокуратурата. Олигархията иска да завладее държавата“, обясни Делян Пеевски.

„Имаше добри разговори за Конституцията, как всичко ще е прозрачно, Венецианската комисия каза кои регулатори да се избират със 160 гласа. Но Христо Иванов излъга да не ги слагаме регулаторите, да запишем, че някои регулатори могат да се решат с друго мнозинство със законови актове, което не се случва в момента. Логично е регулаторите да бъдат на цялата държава, а не да бъдат делнати 50 на 50“, коментира той.

И се закани: „Да спрат приказките вече… Кое е лошото на ДПС? 9 месеца Христо Иванов пи „мазно турско кафе“ в моя кабинет и стоеше в скута ми, за да му се случи Конституцията и всички ми идваха час през час докато направим промените, които са важни за България и ние ги направихме за хората. Сега ще ми казва днес в интервю за „Дневник“, че отново ще извади темата за ДПС. Коя бе Христо, приятелю мой? ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство 9 месеца. И ако нас ни нямаше, нямаше да го има. Маските трябва да паднат, Христо. Искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши, вие сте ми ясни“, заяви Пеевски.

Пеевски: Маските трябва да паднат, Христо, приятелю мой. Всичко свърши, вие сте ми ясни

АНКЕТА: Одобрявате ли провеждането на избори 2 в 1: предсрочни парламентарни заедно с европейските през юни?

Христо Иванов очаквано отхвърли обвиненията на Пеевски. 

„Изведнъж господин Пеевски се самовзривява с поредния фойерверк от безвкусни пошлости. И ако на някой не му е ясно за какво става дума и къде е проблемът, мисля, че той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в разпределението и не искат да има ясни правила и регламенти с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се разпредели цялата тази власт", това заяви Иванов. Той обясни, че от тяхната формация продължават, въпреки всичко, да вярват, че пътят е към преговори и взимане на решения, а не избори и предизборна кампания. „Няма да коментирам твърденията на Пеевски. Нямам навик да влизам в разкази от някакви срещи. Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам. Темата е регулаторите, главния прокурор. Ако по мое време бяха избирани такива главни прокурорри, щях да си мълча особено на фона на Нотариуса“, каза той.

„ДПС имат обективен интерес да си променят позиционирането във вътрешнополитически и международен план.Това беше мъдро, но сега Пеевски е на път да изгори всичко с това извърляне, защото сдържаността никога не е била негова силна черта. Никого не сме използвали".

Христо Иванов: Няма да коментирам твърденията на Пеевски - безвкусни пошлости

Последва втори рунд: „Да ме погледне в очите и да каже, че не е водил тези разговори. На очна ставка съм готов тук веднага. Янкулов или главен прокурор, или шеф на КОНПИ. За зам.-главен прокурор Сава Петров и ред други имена, които ще ги говорим. Искаше да овладее съдебната система, беше му отказано“, заяви Делян Пеевски.  

Пеевски отново към Христо Иванов: Да спре да лъже и да ме погледне в очите

Той призова Иванов да спре да лъже срамно. „Делкането не, но да спре да лъже, много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите, да стане достоен български депутат и да разбере, че е тук за да работи за хората, както и ДПС работи за хората „Ако някой смята, че ще маже ДПС - това време свърши“, категоричен е той.

„ДПС доказа какво е правила за България и продължава да прави. Тази Конституция я има благодарение на нас. Ние върнахме парламентарната власт в тази сграда. Няма да го позволим - ако смятат да си водят кампанията върху нас, то да знаят, че на всяко едно нещо ще бъда при тях и ще им отговарям и ще ги призовавам да ме гледат в очите и да помнят „в чий скут седяха“, допълни Пеевски.

Кирил Петков опита да потуши страстите като призова всички да се успокоят.  

„Станаха големи страсти и емоции. Истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички институции. Да отворим този меморандум. Да предложат от ГЕРБ друг текст. Трбява да си отговорим искаме ли политическо начало в тези, които определят цените за гражданите. Ние не искаме. Полиците да се откажем от политическото начало в регулаторите“, заяви пред журналисти Кирил Петков на въпрос какво означава „мазно кафе“.

Кирил Петков: Да оберем емоциите. На никой не му трябват избори

Опозицията прояви любопитство по темата.

Много ми е интересно къде е седял Бойко Борисов, ако скутът на Пеевски е бил зает от Христо Иванов", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов попита „Как се нарича мъж, който сяда в скута на друг мъж?! Нещо с „П“  беше, ама не се сещам“, коментира в парламента председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по повод думите на Делян Пеевски от сутринта. Припомняме, че председателят на ПГ на ДПС разкри, че докато минат промените в Конституцията, Христо Иванов е „седял в скута му“ и е пил „мазно турско кафе“.

Тошко Йорданов: Как се нарича мъж, който сяда в скута на друг мъж?!

„ПП са една група лаладжии и лицемери, които са в сглобка. ИТН гласува както смята, че е правилно. Човек, който е седял в скута на Пеевски и е пил мазно турско кафе, да говори той за нас, че сме във връзка с ДПС... Говореше, че ние сме малкото ДПС... Бих казал, че той е трети или четвърти тестикул на ДПС. Безпредметно е да ме питате какви глупости говорят от ПП. Но 6 месеца те ходят да пият кафе в скута на Пеевски“, обясни Йорданов.

„Предполагам, че Христо, като влезе там при ДПС го питат мазно кафе ли иска. Да се мажат с кафе, да се облизват. Не ме интересува“. Тошко Йорданов каза, че не знае какво е „мазно турско кафе“ и отпрати журналистите към Христо Иванов. 

Лидерът на формацията Слави Трифонов пък написа: Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим! И добави, че след тази реплика би трябвало да е краят на политическата кариера на Христо Иванов. 

Слави Трифонов: Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети